ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της άνω βουλής

Ρωσία: Εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της άνω βουλής
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και πρόσωπο προσκείμενο στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν...

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και πρόσωπο προσκείμενο στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της ρωσικής άνω βουλής.

Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό με το οποίο γίνεται η τρίτη στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία.

Οι εξουσίες που έχει μπορεί να είναι περιορισμένες είναι ωστόσο η τρίτη στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία μετά τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν.

Η πρόταση για τη θέση αυτή ήλθε στα τέλη Ιουνίου από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ μετά και την αναγκαστική αποχώρηση του Σεργκέι Μιρόνοφ το μήνα Μάϊο .

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο έχει διατελέσει γενική γραμματέας της κομμουνιστικής νεολαίας υπό τον Μπρέσνιεφ, βουλευτής υπό τον Γκορμπατσόφ , αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Γέλτσιν και κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης υπό τον Πούτιν όπως αναφέρει η εφημερίδα Βεντομόστι.