ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άλλαξε γνώμη ο Τραμπ για το τείχος με το Μεξικό

ΗΠΑ: Άλλαξε γνώμη ο Τραμπ για το τείχος με το Μεξικό

Το τείχος που θέλει να χτίσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με τον Μεξικό για να εμποδίσει τη μετανάστευση δεν χρειάζεται να καλύψει όλο το μήκος των συνόρων λόγω φυσικών εμποδίων, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο χθες (13/5).

Στην πτήση του από την Ουάσιγκτον στο Παρίσι, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο, "Υπάρχουν βουνά. Υπάρχουν μερικοί ποταμοί που είναι βίαιοι και άγριοι. Υπάρχουν μερικές περιοχές που είναι τόσο μακριά που δεν τις χρησιμοποιούν για πέρασμα. (...) Αλλά θα χρειαστείς από 700 με 900 μίλια" (1.127-1.448 χλμ.) τείχους.

Ο Τραμπ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι θα είναι σημαντικό να μπορούν οι αρχές όπως οι φύλακες των συνόρων να βλέπουν μέσω του τείχους την άλλη πλευρά ώστε να είναι ενήμεροι για επικείμενους κινδύνους. "Όσο απαίσιο και να ακούγεται, όταν πετάνε τους μεγάλους σάκους με ναρκωτικά από πάνω, και αν έχεις κόσμο από την άλλη πλευρά του τείχους, δεν τους βλέπεις. Σε πετυχαίνουν στο κεφάλι με 60 λίβρες (27 κιλά) πράγματος; Τελείωσες," είπε.

Το τείχος, μια προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ, δεν έχει προχωρήσει από τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε την προεδρία. Προς το παρόν, και παρότι είχε ανακοινώσει ότι θα βρει τρόπο να αναγκάσει το Μεξικό να χρηματοδοτήσει την κατασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο 1,6 δις δολάρια (1,4 δις ευρώ). Οι Ρεπουμπλικανοί στην Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προτείνει σχέδιο νόμου που θα καλύψει το ποσό, αλλά οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αναμένονται να το απορρίψουν.

Η κατασκευή του τείχους ωστόσο αναμένεται να κοστίσει πολύ παραπάνω, περίπου 20 δις δολάρια (17,5 δις ευρώ).

Τα σύνορα καλύπτουν 2.000 μίλια (3.300 χλμ.), περνούν από τέσσερις πολιτείες, και συμπεριλαμβάνουν ήδη 600 μίλια (965 χλμ.) εμποδίων, μεταξύ των και φράχτες και τείχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters