ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα της Βαστίλης: Δείτε την παρέλαση στο Παρίσι

Ημέρα της Βαστίλης: Δείτε την παρέλαση στο Παρίσι

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έδωσε το «παρών» στο Παρίσι στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου στο πλευρό του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, προτού μεταβεί στη Νίκαια για να τιμήσει τη μνήμη των 86 θυμάτων και των 450 τραυματιών της περσινής τρομοκρατικής επίθεσης.

Στην παρέλαση, στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, συμμετείχαν 3.720 στρατιωτικοί, 211 οχήματα, 241 άλογα, 63 αεροπλάνα και 29 ελικόπτερα.

Δείτε LIVE:

Ωστόσο, στη Νίκαια οι εορτασμοί θα γίνουν σε βαριά ατμόσφαιρα. Ογδόντα έξι κεριά άναψαν το πρωί, πριν την άφιξη του Γάλλου προέδρου, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη διάσημη προβλήτα της πόλης στις 14 Ιουλίου 2016.

Εκείνο το βράδυ περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής.

Λίγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας) ένα φορτηγό 19 τόνων έπεσε πάνω στο πλήθος, κάνοντας ελιγμούς μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, με στόχο να προκαλέσει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Το φορτηγό οδηγούσε ένας Τυνήσιος, 31 ετών. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αν και η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του δράστη Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, που σκοτώθηκε, και του ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις