Αποκάλυψη από Τούρκους πιλότους: Είχαμε εντολή να ρίξουμε το αεροπλάνο του Ερντογάν

Αποκάλυψη από Τούρκους πιλότους: Είχαμε εντολή να ρίξουμε το αεροπλάνο του Ερντογάν

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, προχώρησαν στις καταθέσεις τους οι δύο κατηγορούμενοι Τούρκοι πιλότοι που είχαν λάβει εντολή να καταρρίψουν το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι δύο πιλότοι θα χτυπούσαν το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου με πύραυλο αέρος - αέρος Sidewinder.

Οι πιλότοι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανέφεραν στην κατάθεσή τους πως όταν ακριβώς τα μεσάνυχτα τα δύο πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση «Ακιντζί» στην Άγκυρα, εξοπλισμένα μόνο με πυραύλους αέρος - αέρος, δεν γνώριζαν ποιος είναι ο στόχος.

Στις 00.17 πήραν εντολή από τον ασύρματο να χτυπήσουν «ένα μεγάλο αεροσκάφος που έχει το σήμα της τουρκικής προεδρίας». Και ενώ πήγαν προς την κατεύθυνση που τους δόθηκε, λίγο αργότερα πήραν νέα διαταγή να επιστρέψουν στη βάση τους.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, όταν οι πιλότοι πήραν τη διαταγή να επιστρέψουν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε βγει ζωντανά στο CNN Turk στις 00.24 και μιλούσε μέσω Face Time στη δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ, καλώντας τον λαό να αντισταθεί.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Ντάλαμαν στη 1.44 και έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 3.20. Η εκτίμηση είναι ότι όταν τα δύο F16 απογειώθηκαν στις 00.00 με στόχο να εμποδίσουν το προεδρικό αεροσκάφος, είχαν λάθος πληροφορία ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε απογειωθεί από το Ντάλαμαν. Μόλις είδαν ότι τελικά βγήκε στον αέρα και έκανε δηλώσεις, τους κάλεσαν να επιστρέψουν στη βάση τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όταν ο εισαγγελέας ρώτησε τους πιλότους εάν η διαταγή που πήραν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες, η απάντηση που έδωσαν ήταν πως οι ίδιοι εκτελούν μόνο διαταγές.