ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Βρετανία για δεκάδες Ευρωπαίους - «Πρέπει να εγκαταλείψετε τη χώρα»

Σοκ στη Βρετανία για δεκάδες Ευρωπαίους - «Πρέπει να εγκαταλείψετε τη χώρα»

Δεκάδες επιστολές εστάλησαν από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις οποίες τους καλούσε να εγκαταλείψουν τη χώρα βάσει του νόμου περί μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (23/08/2017) ότι έστειλε κατά λάθος περίπου 100 τέτοιες επιστολές, ένα σφάλμα που έφερε σε αμηχανία το Λονδίνο την ώρα που διαπραγματεύεται για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας διαβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα. «Ένας περιορισμένος αριθμός επιστολών εστάλη κατά λάθος κι ερευνούμε κατεπειγόντως το γιατί συνέβη αυτό. Επικοινωνούμε με όλους όσοι έλαβαν αυτή την επιστολή για να διευκρινίσουμε ότι μπορούν να την αγνοήσουν», ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας.

«Είμαστε απόλυτα σαφείς όσον αφορά στο ότι τα δικαιώματα των πολιτών (χωρών μελών) της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αμετάβλητα», πρόσθεσε η ίδια.

Η Εύα Γιοχάνα Χόλμπεργκ, μια Φινλανδή πανεπιστημιακός η οποία είναι παντρεμένη με Βρετανό, δήλωσε στην εφημερίδα The Independent ότι «δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της» όταν έλαβε την επιστολή.

Μολονότι το Λονδίνο έχει υποσχεθεί μια γενναιόδωρη συμφωνία για τους πολίτες της ΕΕ μετά το Brexit, δεν έχει συναφθεί ακόμη συμφωνία για το πώς θα προστατεύονται τα δικαιώματά τους.

Τα δικαιώματα των πολιτών κρατών μελών της ΕΕ στη Βρετανία είναι ένα από τα τρία ζητήματα που οι Βρυξέλλες θέλουν να έχει διευθετηθεί πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ένωση. Η ΕΕ τονίζει πως θα πρέπει να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στα κομβικής σημασίας ζητήματα πριν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)