Τυφώνας Χάρβεϊ: Εξερράγη εργοστάσιο χημικών στο Τέξας των ΗΠΑ

Newsroom Newsroom

Τυφώνας Χάρβεϊ: Εξερράγη εργοστάσιο χημικών στο Τέξας των ΗΠΑ

Τυφώνας Χάρβεϊ | Ειδήσεις: Το πέρασμα του φονικού τυφώνα προκάλεσε την έκρηξη στο εργοστάσιο της Arkema στο Κρόσμπι του Τέξας.

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στο εργοστάσιο χημικών που βρίσκεται κοντά στο πλημμυρισμένο, λόγω του τυφώνα Χάρβεϊ, Χιούστον.

houston ekrixi.2jpg

Εργαζόμενοι άκουσαν δύο εκρήξεις και είδαν μαύρο καπνό να βγαίνει από το εργοστάσιο Akerma, στο Κρόσμπι του Τέξας, αναφέρει το BBC.

Πριν τις εκρήξεις, ένας αστυνομικός ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης και σφραγίσματος του χώρου, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο καθώς εισέπνευσε αναθυμιάσεις ενώ και άλλοι προσήλθαν στο νοσοκομείο μόνοι τους, για προληπτικούς λόγους.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από το πλημμυρισμένο Τέξας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα (ώρα ΗΠΑ), ενημερωθήκαμε από το Harris County Emergency Operations Center για δύο εκρήξεις και μαύρο καπνό, ο οποίος αναδύεται από το εργοστάσιο Arkema Inc, στο Κρόσμπι του Τέξας. Οι τοπικές Αρχές είχαν ήδη οριοθετήσει μια ζώνη εκκένωσης σε απόσταση 1,5 μιλίων από το εργοστάσιό μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους της περιοχής ότι προϊόντα βρίσκονται αποθηκευμένα σε πολλαπλά σημεία του εργοστασίου και ο κίνδυνος επιπλέον εκρήξεων παραμένει. Παρακαλούμε μην επιστρέψετε στην περιοχή, εντός της ζώνης εκκένωσης, μέχρι να ανακοινώσουν οι τοπικές Αρχές ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας στην οποία ανήκει το εργοστάσιο χημικών.

Η εταιρία είχε απομακρύνει χθες Τρίτη τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο πλημμυρισμένο εργοστάσιο και η κομητεία Χάρις διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου το οποίο παράγει οργανικά υπεροξείδια.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι (37 σύμφωνα με άλλες πληροφορίες) έχουν χάσει την ζωή τους στο ανατολικό Τέξας μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ.

Η προειδοποίηση για φωτιά ή έκρηξη

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της εταιρείας για πρόκληση φωτιάς ή έκρηξη καθώς, εξαιτίας των πλημμύρων που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και τα χημικά δεν ψύχονται.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1,80 μ. νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», είχε δηλώσει σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.

getasset
104680938 4ED1 SOTS Arkema 083017.600x400

Ο Ρόου είχε τονίσει ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που έχει πλημμυρίσει το εργοστάσιο. «Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες.

Επίσης υπάρχει «μικρή πιθανότητα» το υπεροξείδιο απλώς να χυθεί στα νερά που έχουν πλημμυρίσει το εργοστάσιο χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα διαλυθεί στο νερό είτε θα εξατμιστεί, σύμφωνα με τον Ρόου.

BN UX019 3cyWv OR 20170830160524

Η εταιρεία απομάκρυνε τους εναπομείναντες εργαζόμενους την Τρίτη, ενώ η κομητεία Χάρις ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων σε μια ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που παράγει οργανικά υπεροξείδια.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Ρόου δεν θέλησε να αποκαλύψει τον όγκο των χημικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, ούτε να προβλέψει το εύρος των ζημιών που ενδέχεται να υποστεί από μια πυρκαγιά. Ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε «μακροπρόθεσμα πρόβλημα ούτε θα είχε επιπτώσεις».

Τυφώνας Χάρβεϊ: Εξερράγη εργοστάσιο χημικών στο Τέξας των ΗΠΑ
01
Τυφώνας Χάρβεϊ: Εξερράγη εργοστάσιο χημικών στο Τέξας των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved