ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Έτσι σκοτώθηκε η δημοσιογράφος στο υποβρύχιο του δισεκατομμυριούχου

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Έτσι σκοτώθηκε η δημοσιογράφος στο υποβρύχιο του δισεκατομμυριούχου

Η Σουηδή δημοσιογράφοςΚιμ Βαλ, η οποία για μέρες αγνοούταν και τελικώς το πτώματης εντοπίστηκε ακρωτηριασμένο σε ακτή της Δανίας, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε τυχαία από την καταπακτή του υποβρυχίου, κατέθεσε ο Δανός εφευρέτης και ιδιοκτήτης του σκάφους, Πέτερ Μάντσεν, ενώπιον δικαστηρίου.

Ο Μάντσεν, 46 ετών, κατηγορείται για το φόνο της Βαλ στο αυτοσχέδιο υποβρύχιο του “UC3 Nautilus» και τα διαμελισμό του σώματός της.

935a5737ba8bd033139e3e5c4aac1263

Ο ίδιος, σύμφωνα με την κατάθεση του, αρνείται ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο και την Τρίτη (5/9) δήλωσε στο δικαστήριο ότι η καταπακτή έπεσε κατά λάθος και χτύπησε την άτυχη γυναίκα στο κεφάλι καθώς έπλεαν στα στενά μεταξύ Δανίας και Σουηδίας τον περασμένο μήνα. Όλα συνέβησαν «καθώς το σκάφος βρισκόταν επιφάνεια, και ο Μάντσεν κρατούσε την καταπακτή ανοιχτή στο κατάστρωμα προκειμένου να τον ακολουθήσει η Βαλ, όταν ξαφνικό ένα μεγάλο κύμα από διερχόμενο σκάφος σε κοντινή απόσταση χτύπησε το σκάφος».

«Εκείνη τη στιγμή παραπάτησα και η καταπακτή γλίστρησε μέσα απ’ τα χέρια μου με αποτέλεσμα η Βαλ να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι», δήλωσε ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιδίου, από σεβασμό στη νεκρή έριξε το σώμα της στη θάλασσα, ενώ αρνήθηκε ότι ακρωτηρίασε το σώμα της κόβοντας της το κεφάλι και πρόσθεσε ότι μετά το τραγικό δυστύχημα σκέφθηκε σοβαρά να αυτοκτονήσει λόγω του σοκ.

8803944 3x2 700x467

Από την πλευρά του το δικαστήριο διέταξε την ψυχιατρική εξέταση του Μάντσεν και τέθηκε υπό κράτηση για τέσσερις εβδομάδες.

Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει με πενταετή ποινή κάθειρξης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Αυγούστου οι αστυνομικές αρχές της Δανίας επιβεβαίωσαν ότι το ακέφαλο πτώμα που είχε ανακαλυφθεί στη θάλασσα της Κοπεγχάγης ανήκε στην Σουηδή δημοσιογράφο Kim Wall.

Η Wall είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς στις 11 Αυγούστου, ενώ έκανε ρεπορτάζ για την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου υποβρυχίου, έξω από την Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας στο Twitter, «το DNA ανήκει στην Kim Wall». Ο δράστης, Peter Madsen που κατηγορείται για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, είχε αλλάξει την αρχική του κατάθεση ότι την είχε αφήσει ζωντανή στην Κοπεγχάγη, παραδεχόμενος αργότερα ότι είχε πεθάνει σε ατύχημα.

04248d372d16fe9015fdf2881ba1ae89



Το πτώμα της δημοσιογράφου είχε εντοπιστεί τυχαία από έναν ποδηλάτη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαφάνισής της οι αρχές πραγματοποιούσαν εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό της.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Jens Moller Jensen, ο κορμός της γυναίκας είχε δεθεί με κάποιο μεταλλικό αντικείμενο, ώστε να παραμείνει στο βυθό της θάλασσας και να μην επιπλέει. Ο δράστης, μάλιστα, είχε τεμαχίσει τον κορμό της δημοσιογράφου για να επιταχύνει την αποσύνθεση. Τα άκρα της βρέθηκαν σε μία παραλία στα νότια της Κοπεγχάγης.

Οι ιατροδικαστικές αρχές είχαν δηλώσει τότε: «Έχουμε να κάνουμε με έναν ακέφαλο κορμό, με τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι να έχουν κοπεί σκοπίμως».

8841282 3x2 700x467

Η φρικτή υπόθεση αποτελεί πρώτο θέμα στα ΜΜΕ της Δανίας και της Σουηδίας και έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στις 11 Αυγούστου οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι αναζητούσαν τον «Ναυτίλο», ένα ιδιωτικό υποβρύχιο μήκους 18 μέτρων που εξαφανίστηκε το βράδυ της προηγούμενης ημέρας στα στενά του Έρεσουντ, μεταξύ Δανίας και Σουηδίας.

18582386 10154966171808122 4809587805159859785 n 630x390

Την ίδια ημέρα, εντοπίστηκε το σκάφος, μισοβυθισμένο στον κόλπο του Κέγκε, ενώ ο ιδιοκτήτης του είχε διασωθεί. Η αστυνομία της Δανίας θεωρεί ότι ο Μάντσεν βύθισε σκόπιμα το υποβρύχιο για να χαθούν τα ίχνη της γυναίκας.

Η Κιμ Βαλ, που ήταν ανεξάρτητη δημοσιογράφος, συνεργαζόταν με τις εφημερίδες The Guardian και New York Times.

Πηγή: Reuters, ABC

Σχετικές ειδήσεις