ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του Τ. Ντέιβις

Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του Τ. Ντέιβις
Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν χθες την εκκλησία στην πόλη Σαβάνα, στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ

Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν χθες την εκκλησία στην πόλη Σαβάνα, στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, όπου έγινε η κηδεία του Τρόι Ντέιβις, η εκτέλεση του οποίου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι συνήγοροί του και υποστηρικτές του επέμεναν, επί σειρά ετών, ότι ήταν αθώος.

Η τελετή, στην εκκλησία των βαπτιστών Τζόουνσβιλ στη Σαβάνα, αποτέλεσε μια ένδειξη της αποφασιστικότητας της οικογένειας του Ντέιβις, ηγετών του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων και ακτιβιστών να μετατρέψουν τη θανάτωσή του, την περασμένη εβδομάδα, σε ένα ορόσημο της συνεχιζόμενης εκστρατείας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

«Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι τώρα που ο Τρόι έφυγε. . . το κίνημά μας τέλειωσε, οι φωνές μας σώπασαν, η φωτιά μας έσβησε», είπε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Ράφαελ Γουόρνοκ, βαπτιστής πάστορας. «Αλλά τους έχουμε νέα σήμερα. Τώρα μόλις αρχίζουμε», πρόσθεσε, κάτι που επιδοκίμασαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους.

Η τελετή διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες με τραγούδια γκόσπελ, προσευχές και ανάγνωση αποσπασμάτων της βίβλου, ενώ πολλοί από τους παρευρισκόμενους -στην πλειοψηφία τους ήταν μαύροι και μαύρες-φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Είμαι ο Τρόι Ντέιβις».

Ο 42χρονος Ντέιβις -ο οποίος εκτελέστηκε με τη χορήγηση ενός ενέσιμου διαλύματος θανατηφόρων χημικών ουσιών σε μια φυλακή στην Τζόρτζια την 21η Σεπτεμβρίου-καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για την δολοφονία του λευκού αστυνομικού Μαρκ Μακφέιλ το 1989. Το θύμα είχε σπεύσει σε βοήθεια ενός άστεγου που υφίστατο ξυλοδαρμό.