ΚΟΣΜΟΣ

Πουτζντεμόν: Οι Καταλανοί αποφάσισαν – Θα εφαρμόσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Πουτζντεμόν: Οι Καταλανοί αποφάσισαν – Θα εφαρμόσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ειδήσεις - Δημοψήφισμα Καταλονία: Η Καταλονία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα καταδείξουν την επικράτηση του «ναι», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή, η οποία θα προβληθεί αργότερα σήμερα (8/10).

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή" ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο του δικτύου.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας δηλώνει ότι το 90% και πλέον των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές και η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 43%.

Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».

Νωρίτερα σήμερα πάντως, ενώπιον της ογκώδους διαδήλωσης που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν παρέστη στην κινητοποίηση, έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter διατυπώνοντας τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές.

«Θα προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας. Δεν είστε μόνοι» έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις