ΚΟΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης

Συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης
Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας συγκρότησε η συριακή αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων...

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας συγκρότησε η συριακή αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών.

Το Συμβούλιο αποτελείται από όλα τα πολιτικά ρεύματα που αντιτάσσονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση που διαβάστηκε, ενώ στόχος του είναι η ανασύνταξη των αντιφρονούντων σε ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό συνασπισμό.

«Το συριακό Συμβούλιο είναι ανοικτό στη συμμετοχή όλων των Σύρων. Είναι ένα ανεξάρτητο Συμβούλιο που αντιπροσωπεύει την κυριαρχία του συριακού λαού στον αγώνα του για την ελευθερία», δήλωσε ο Μπουρχάν Γαλιούν ένας πανεπιστημιακός που εδρεύει στο Παρίσι, ο οποίος διάβασε το ιδρυτικό μανιφέστο του Συμβουλίου ενώπιον των δημοσιογράφων και χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή «ιστορική».

«Το Συμβούλιο απορρίπτει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση που υπονομεύει την κυριαρχία του συριακού λαού», προσέθεσε ο κ. Γαλιούν.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης οι τοπικές επιτροπές συντονισμού που κάλυψαν τις διαδηλώσεις στη Συρία, οι Φιλελεύθεροι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα που έχει απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό, καθώς και οι Κούρδοι και οι Ασσύριοι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Δαμασκό, η αύξηση της δύναμης του Συμβουλίου, προκύπτει από μια συμφωνία μεταξύ Αμερικανών, Τούρκων και Αδελφών Μουσουλμάνων, που θα επιτρέψει να ενωθούν οι τρεις κύριες τάσεις της αντιπολίτευσης: «εθνικιστές», «φιλελεύθεροι» και «ισλαμιστές» .