ΗΠΑ: Συνομιλίες με τη Β. Κορέα αν διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα

ΗΠΑ: Συνομιλίες με τη Β. Κορέα αν διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα

Όλα τα ενδεχόμενα πάνω στο τραπέζι

Θα μπορούσε να υπάρξει μια ευκαιρία για συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ εάν η Πιονγκγιάνγκ διέκοπτε τις δοκιμές και την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων, υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Εφόσον σταματούσαν τις δοκιμές, σταματούσαν την ανάπτυξη, δεν εξάγουν τα όπλα τους, θα υπήρχε μια ευκαιρία για συνομιλίες» είπε ο Μάτις στους δημοσιογράφους, εν πτήσει για το Κολοράντο Σπρινγκς.

Μολονότι η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι στο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα όλες οι επιλογές, ακόμη και η στρατιωτική, είναι στο τραπέζι, ο υπουργός έχει τονίσει πολλές φορές ότι προτιμά την εξεύρεση μιας λύσης μέσω της διπλωματικής οδού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, από τη Σεούλ όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική ισχύ για να σταματήσει οποιαδήποτε επίθεση εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ. Ταυτόχρονα όμως, προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να «συνάψει μια συμφωνία».