ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τελευταία ευκαιρία για τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού

Γερμανία: Τελευταία ευκαιρία για τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού

Γερμανικές Εκλογές 2017 | Ειδήσεις: Ενόψει της συνάντησης που έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη (30/11) ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τους αρχηγούς των κομμάτων οι οποίοι ενδεχομένως θα σχηματίσουν «μεγάλο» συνασπισμό, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέτει τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις: προσήλωση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλαγές στον φόρο αλληλεγγύης για τα πρώην ανατολικά κρατίδια, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά.

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποιούν ότι «το SPD αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά δεν θα είναι φθηνό», ενώ οι Πράσινοι δηλώνουν «παρόντες» και έτοιμοι για συνομιλίες.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε κομματική συγκέντρωση στην εκλογική της περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Προέδρου και σημείωσε ότι ο «μεγάλος» συνασπισμός λειτούργησε καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το SPD «δεν βρίσκει ούτε έναν καλό λόγο για αυτόν», ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν με σεβασμό.

Η Καγκελάριος επανέλαβε πάντως ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές και τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά και μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει πραγματικά τη χώρα μπροστά.

«Τώρα χρειαζόμαστε χρόνο για πολύ δύσκολες και ανοιχτές ως προς το αποτέλεσμα συνομιλίες», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. «Δεν μπορεί να υπάρξει μια συνέχεια ως έχει, δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε. Από την πλευρά της η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μαλού Ντράιερ δήλωσε στην «Trierscher Volksfreund» ότι κυρία Μέρκελ «δεν είναι, όπως έχουν τα πράγματα, σε θέση να βάζει προϋποθέσεις». Αρνητική πάντως στην προοπτική συμμετοχής του SPD σε έναν ακόμη «μεγάλο» συνασπισμό είναι η Νεολαία του κόμματος. Κατά το χθεσινό τους Συνέδριο, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σουλτς, οι νέοι του SPD τραγουδούσαν «όχι πάλι μεγάλος συνασπισμός».

Την ίδια ώρα οι Πράσινοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για την «Τζαμάικα», δηλώνουν πρόθυμοι για συνομιλίες. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και έτοιμοι να συμβιβαστούμε ώστε να πάμε μπροστά την Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε ο συμπρόεδρος Τζεμ Έζντεμιρ, στο πλαίσιο συγκέντρωσης των εκλεγμένων αντιπροσώπων του κόμματος. Επέρριψε δε την ευθύνη για την αποτυχία της «Τζαμάικα» στους Φιλελεύθερους, οι οποίοι, όπως είπε, αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις όχι για λόγους ουσίας, αλλά τακτικής. «Το θέμα του Κρίστιαν Λίντνερ δεν ήταν η ψηφιακή πολιτική, αλλά ο Κρίστιαν Λίντνερ», δήλωσε χαρακτηριστικά η συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, αναφερόμενη στον αρχηγό των Φιλελευθέρων(FDP).

Ο κ. Έζντεμιρ πάντως εμφανίστηκε να συμφωνεί και με την δήλωση του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στην χώρα. «Η Γερμανία του 2017 δεν είναι σίγουρα Βαϊμάρη. Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά όχι κρίση του κράτους», τόνισε, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση το Βερολίνο δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις