ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να «χτυπήσει» την Ουάσιγκτον

Νότια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να «χτυπήσει» την Ουάσιγκτον

Ο Hwasong-15, τον οποίο δοκίμασε η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου, ο οποίος μπορεί να διανύσει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ίδιος έκρινε ότι η δοκιμή ήταν επιτυχής και δείχνει ότι πλέον η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την Ουάσινγκτον.

Μετά την εκτόξευση του πυραύλο, κατά παράβαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ,η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι δοκίμασε επιτυχώς τον πιο προηγμένο ICBM που έχει κατασκευαστεί στη χώρα μέχρι σήμερα και ότι πλέον όλη η ενδοχώρα των ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειας των όπλων της.

Η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εξώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επαναλάβει μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ηγέτη της απομονωμένης χώρας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο αποκάλεσε ξανά «μικρό άνθρωπο-πύραυλο» και «αρρωστημένο φαντασμένο νεαρό».

Παράλληλα, ο Τραμπ είπε πως θεωρεί αποτυχημένη την διπλωματική προσπάθεια του Πεκίνου με σκοπό να περιοριστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ, ενώ αντιθέτως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έκρινε ότι η Κίνα κάνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα, ιδίως να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου.

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις που της επιβάλλονται, η Βόρεια Κορέα συνέχισε την προσπάθεια να αποκτήσει πυραύλους ικανούς να φέρουν ισχυρές πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ.

Αφού μελέτησαν τα βίντεο και τις φωτογραφίες του Hwasong-15, αναλυτές σημείωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πράγματι πλέον σε θέση να πλήξει με πυρηνικά όπλα οποιοδήποτε σημείο της αμερικανικής επικράτειας και μπορεί να απέχει δύο ή τρεις δοκιμές από το να θέσει αυτόν τον πύραυλο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αναγνώρισε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τραμπ ότι ο νέος πύραυλος είναι ο πιο προηγμένος που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα αλλά ακόμη υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα και η καθοδήγηση του στην τελική φάση της πτήσης του.

Ταυτόσημη ήταν η εκτίμηση του εκπροσώπου του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας που μίλησε στο Ρόιτερς, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τραμπ και Μουν δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρές κυρώσεις και να ασκούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για να την αναγκάσουν να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την δοκιμή, οι ΗΠΑ απείλησαν τη βορειοκορεατική ηγεσία ότι θα «καταστρέψουν ολοσχερώς» τη χώρα σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

Σχετικές ειδήσεις