Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο επικεφαλής του Eurogroup – Δείτε τους υποψηφίους (Pics)

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο επικεφαλής του Eurogroup – Δείτε τους υποψηφίους (Pics)

Οι υπουργοί Οικονομικών από Λετονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Πορτογαλία είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν για την απόφαση που θα καθορίσει ποιος θα είναι επικεφαλής του Eurogroup.

Η ψηφοφορία των 19 υπουργών Οικονομικών αναμένεται το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών, στις Βρυξέλλες.

Φαβορί θεωρείται ο Πορτογάλος υπουργός Μάριο Σεντένο (Mário Centeno), ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ισπανίας και θετικές αξιολογήσεις από Γαλλία και Ιταλία. Έχει επίσης και την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker).

(Μάριο Σεντένο)

centeno

Ο Σλοβάκος υποψήφιος Πέτερ Κάζιμιρ (Peter Kažimír), ισχυρός υποστηρικτής της Γερμανίας όσον αφορά την αυστηρή λιτότητα, φέρεται αποδυναμωμένος εξαιτίας αμφιλεγόμενων σχολίων του για την Ελλάδα, κατά τις συνομιλίες του 2015.

(Πίτερ Κάζιμιρ)

kazimir eurogroup

Η Λετονή υποψήφια είναι σχετικά άγνωστη στους συναδέλφους της και ο Λουξεμβουργιανός βετεράνος διπλωμάτης Πιερ Γκραμένια (Pierre Gramegna), θεωρείται μια ασφαλής επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των υπολοίπων.

(Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα)

dana eurogroup

Το τρίτο πρόγραμμα της αξιολόγησης της Ελλάδα θα βρεθεί γρήγορα στην ατζέντα του Eurogroup, καθώς η Αθήνα προσδοκά την επόμενη χρονιά ελάφρυνση χρέους από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, κάτι που η ισχυρή Γερμανία δεν θεωρεί απαραίτητο.

(Πιερ Γκραμένια)

gramegna eurogroup

Πηγή: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ