ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Γερμανία για τρομοκρατική επίθεση την Πρωτοχρονιά

Συναγερμός στη Γερμανία για τρομοκρατική επίθεση την Πρωτοχρονιά

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι γερμανικές πόλεις ενόψει της Πρωτοχρονιάς, μετά την τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου πέρυσι και τα μαζικά περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων που συνέβησαν πριν από δύο χρόνια στην Κολωνία και στο Αμβούργο.

Στο Βερολίνο, όπου πέρυσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα ένας Τυνήσιος οδήγησε ένα κλεμμένο φορτηγό στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην υπαίθρια αγορά της Μπράιτσαϊντπλατς σκοτώνοντας 12 άτομα, τα μέτρα είναι ήδη εντατικά και περισσότερο ορατά από κάθε άλλη χρονιά. Εκτός από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν τις αγορές με βαρύ οπλισμό, υπάρχουν ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, οδοφράγματα και τεθωρακισμένα οχήματα. Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να υποδεχθούν το νέο έτος, θα γίνεται αυστηρός έλεγχος, ενώ απαγορεύονται οι μεγάλες τσάντες, οι βαλίτσες και τα σακίδια.

Στην Κολωνία έχει επεκταθεί η ζώνη απαγόρευσης πυροτεχνημάτων και περιλαμβάνει πλέον και τον Καθεδρικό Ναό και περισσότεροι από 1400 αστυνομικοί θα αναλάβουν την περιφρούρηση των εκδηλώσεων. Ο δήμος, σε συνεργασία με την αστυνομία, έχει τοποθετήσει περισσότερες κάμερες παρακολούθησης, αλλά και περισσότερα φώτα σε υποφωτισμένες περιοχές, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε μεγάλες ομάδες οι οποίες μπορεί να συγκεντρωθούν γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, στην ίδια περιοχή.

Απαγόρευση πυροτεχνημάτων έχει επιβληθεί και στην παλιά πόλη του Ντίσελντορφ, ενώ «ζώνη απαγόρευσης πυροτεχνημάτων» έχει περιγράψει και η αστυνομία στο Μπίλεφελντ, με τα σημεία εισόδου να ελέγχονται από νωρίς το βράδυ. Την ίδια ώρα πάντως, το Μπόχουμ, η Βόνη, το Άαχεν και το Ντούισμπουργκ θα ρίξουν περισσότερο το βάρος τους στην μεγαλύτερη αστυνόμευση.

Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και στο Αμβούργο, όπου το 2015 έγιναν περισσότερες από 400 καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από γυναίκες. Στο επίκεντρο της προσοχής των αρχών θα βρεθεί η περιοχή Ρέεπερμπαν, όπου θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη και κάμερες παρακολούθησης.

Στην Φρανκφούρτη εκτός από τους ένστολους αστυνομικούς, τις κεντρικές περιοχές θα επιβλέπουν και αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ στο Μόναχο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο των πυροτεχνημάτων, η κατάχρηση των οποίων έχει οδηγήσει πολλές φορές σε τραυματισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις