ΚΟΣΜΟΣ

Χρηματοδότηση από εμπόριο όπλων ψάχνει η ΕΤΑ

Χρηματοδότηση από εμπόριο όπλων ψάχνει η ΕΤΑ
Τα έσοδα από τον «επαναστατικό φόρο» προσπαθεί να αναπληρώσει η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, πουλώντας όπλα...

Τα έσοδα από τον «επαναστατικό φόρο» προσπαθεί να αναπληρώσει η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, πουλώντας όπλα και εκρηκτικά.

Τον περασμένο Απρίλιο, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι σταματά τον εκβιασμό επιχειρηματιών, από τους οποίους έπαιρνε τον «επαναστατικό φόρο». Αυτός ήταν μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης της ΕΤΑ.

Με σημερινό της δημοσίευμα, η ισπανική εφημερίδα ABC υποστηρίζει ότι η ΕΤΑ ETA πουλάει όπλα και εκρηκτικά τα οποία έχουν κλαπεί κυρίως στην Γαλλία προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση στα έσοδά της.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους έχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η ΕΤΑ πουλάει στη διεθνή μαύρη αγορά όπλα, χημικές ουσίες, πλαστές ταυτότητες και άλλα υλικά που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια στην Γαλλία», σημειώνει η εφημερίδα.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτή την πληροφορία.

Ωστόσο, ειδικοί διέψευσαν αυτήν την πληροφορία.

«Η ΕΤΑ δεν έχει ανάγκη να ξεκινήσει τέτοιου είδους επιχειρήσεις για να βρει χρήματα» δήλωσε ο καθηγητής οικονομίας και τρομοκρατίας στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, Μικέλ Μπουέσα.