ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Άνδρας έμεινε ενάμιση μήνα χωρίς πρόσωπο - Απέρριψε το αρχικό μόσχευμα

Γαλλία: Άνδρας έμεινε ενάμιση μήνα χωρίς πρόσωπο - Απέρριψε το αρχικό μόσχευμα

Υποβλήθηκε σε δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου

Έμεινε για ενάμιση μήνα χωρίς πρόσωπο: ένας άνδρας που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου πριν από πολλά χρόνια χρειάστηκε να μπει και πάλι στο χειρουργείο, αφού το σώμα του απέρριψε το πρώτο μόσχευμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2005, όταν ξεκίνησαν αυτές οι πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η περίπλοκη επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού, στο Παρίσι, από μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λοράν Λαντιερί. Ξεκίνησε «την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, νωρίς το απόγευμα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Βιοϊατρικής και Δημόσιας Αρωγής των Νοσοκομείων του Παρισιού (AP-HP).

Ο ασθενής είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου πριν από αρκετά χρόνια. Ξαναμπήκε στη λίστα αναμονής στις 27 Οκτωβρίου, αναμένοντας να βρεθεί ένα νέο μόσχευμα. Όμως στις 30 Νοεμβρίου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η απόρριψη του πρώτου μοσχεύματος είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ήταν αναγκαίο να το αφαιρέσουν τελείως. Αφού «έχασε» το πρόσωπό του νοσηλευόταν επί ενάμιση μήνα στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Για πρώτη φορά, η επέμβαση αυτή «δείχνει ότι στον τομέα αυτών των μεταμοσχεύσεων, στην περίπτωση χρόνιας απόρριψης, είναι εφικτή μια δεύτερη μεταμόσχευση» τονίζεται στην ανακοίνωση της AP-HP.

Από το 2005 έχουν γίνει λιγότερες από 40 μεταμοσχεύσεις προσώπου σε όλο τον κόσμο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.