ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι τουρκικές επιθέσεις - Χιλιάδες πρόσφυγες

Συρία: Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι τουρκικές επιθέσεις - Χιλιάδες πρόσφυγες

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα (23/1) για τέταρτη ημέρα μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας, κυρίως με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Άγκυρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι μάχες επικεντρώνονται σήμερα στα τουρκοσυριακά σύνορα, κυρίως στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής της Αφρίν», επεσήμανε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές, όμως το μέτωπο είναι πολύ πιο περιορισμένο από χθες», διευκρίνισε.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη εξαπολύουν και πάλι επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές της βορειοδυτικής Αφρίν», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου οι Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν νέα επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρίν, καταφέρνοντας να εισέλθουν στο χωριό Κάσταλ Τζάντο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και ο λόφος Μπαρσάγια, τον οποίο κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Από το Σάββατο 26 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, όπως και 25 φιλοτούρκοι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Παράλληλα οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους στην περιφέρεια της πόλης Καμιτσλί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά, όπως ανακοίνωσε η ίδια πηγή. Η πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, σε μια άλλη περιοχή που ελέγχεται επίσης από τους Κούρδους.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες στην Αφρίν, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.
Η μη κυβερνητική οργάνωση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, επεσήμανε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εμποδίζουν τους εκτοπισμένους να διασχίσουν κυβερνητικά περάσματα για να φτάσουν σε περιοχές του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Η επιχείρηση, που βαπτίστηκε ειρωνικά «Κλάδος Ελαίας», εξαπολύθηκε το Σάββατο από τον τουρκικό στρατό σε συνεργασία με φιλοτούρκους Σύρους αντάρτες. Σκοπός της είναι να εκδιωχθεί η συριακή κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», από την περιοχή Αφρίν, η οποία γειτονεύει με την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις