ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια: Οδεύει προς διχοτόμηση το Κόσοβο και ένωση με τη Σερβία;

Ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια: Οδεύει προς διχοτόμηση το Κόσοβο και ένωση με τη Σερβία;

Κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου, τάχθηκε ο Πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο της Πρίστινας. «Η ιδέα αυτή είναι νεκρή! Εκφράστηκε και στο παρελθόν και τότε ήμουν σαφής, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι υψίστης σημασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάσιμ Θάτσι, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η διαίρεση του Κοσόβου και η ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία εμφανίζεται ως πιθανή προοπτική. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε σε μυστική συνάντηση, πριν από δύο ημέρες στα Τίρανα, μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, του προέδρου του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι και του Αλί Αχμέτι, προέδρου του αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.

Ο Χάσιμ Θάτσι ανέφερε, στην ίδια συνέντευξη, ότι υπάρχουν κέντρα, τα οποία δεν κατονόμασε, που -όπως είπε- προσπαθούν να επιβάλλουν τη διαίρεση. «Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας, προσφάτως, πάλι, απείλησαν ότι θα αποκλείσουν εντελώς τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του Κοσόβου, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Συμπλήρωσε, πάντως, πως είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα προωθεί την ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου. «Το Κόσοβο είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει αυτόνομα. Πλανάται όποιος πιστεύει ότι θα συζητήσουμε κάτι που αφορά το Κόσοβο μέσω της Αλβανίας», διεμήνυσε ο Χάσιμ Θάτσι.

Η υπόθεση της διαίρεσης του Κοσόβου, που θέλει το βόρειο τμήμα του να αποσχιστεί και θα ενωθεί με τη Σερβία, ανακινήθηκε πρόσφατα και στο Βελιγράδι.

Ο υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, συμμετέχοντας, πριν από μία εβδομάδα, στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον του Κοσόβου, που οργανώνει η κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ μίας συμφωνίας για την διαίρεση του Κοσόβου. «Μία μόνιμη και ασφαλής οριοθέτηση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών θα πρέπει να συμβεί μέσα στο Κόσσοβο», είπε ο Αλεξάνταρ Βούλιν, εκφράζοντας την άποψη ότι «η διεύθυνση που πρέπει να απευθυνθεί το Βελιγράδι για να δοθεί λύση οριστικά στο πρόβλημα με τους Αλβανούς είναι τα Τίρανα και όχι η Πρίστινα».

Τη διαίρεση του Κοσόβου, ως λύση, έχει υποστηρίξει επανειλημμένως και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη και όχι για κυβερνητική θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ρoή Ειδήσεων