ΚΟΣΜΟΣ

«Το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία»: Σάλος από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών

«Το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία»: Σάλος από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ εκτίμησε σήμερα (16/3) σε συνέντευξή του ότι «το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία», πυροδοτώντας εκ νέου τη συζήτηση για τη θέση του ισλάμ στη γερμανική κοινωνία.

«Όχι. Το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία. Ο χριστιανισμός έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη Γερμανία. Η αργία της Κυριακής, οι χριστιανικές γιορτές και τα έθιμα όπως το Πάσχα, η Πεντηκοστή ή τα Χριστούγεννα είναι μέρος» της Γερμανίας, δήλωσε ο Ζέεχοφερ της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος της καγκελαρίου της Μέρκελ CDU, στην εφημερίδα Bild.

«Όμως οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ προφανώς ανήκουν στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας από ψεύτικο ενδιαφέρον για τους άλλους», τόνισε ο Ζέεχοφερ.

Οι δηλώσεις αυτές του νέου υπουργού Εσωτερικών έρχονται ως απάντηση στη δήλωση το 2010 του τότε Γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το ισλάμ «προς το παρόν» αποτελεί μέρος της Γερμανίας.

d131b31f7c43660b6f5eb69623d1592fcc0d25a2a281fa092b6f8557fcdd97d9

Η Μέρκελ έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τη φράση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στη χώρα αναφορικά με τη θέση του ισλάμ στη γερμανική κοινωνία, όπου πλέον ζουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι και η οποία δέχθηκε, έπειτα από προτροπή της καγκελαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015, κυρίως από μουσουλμανικές χώρες.

Το CSU, εχθρικό προς τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, κατάφερε να επιβάλει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό τον ορισμό ανώτατου ορίου στον αριθμό των νέων προσφύγων που θα μπορούν να γίνονται δεκτοί στη Γερμανία κάθε χρόνο. Ο αριθμός τους θα κυμαίνεται μεταξύ 180.000 και 220.000.

Μιλώντας στη Bild ο Ζέεχοφερ ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να διοργανώσει μια διάσκεψη για το ισλάμ για να συζητηθούν τα προβλήματα ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων.

«Ιδού το μήνυμά μου: οι μουσουλμάνοι πρέπει να ζήσουν μαζί μας, όχι δίπλα μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει αλληλοκατανόηση και αλληλοεκτίμηση. Αυτό δεν θα το καταφέρουμε παρά συζητώντας ο ένας με τον άλλο», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.

JPPENED3KUYHVB25AOL5TNAB5M

Αντίθετη γνώμη έχει Μέρκελ

«Ο χαρακτήρας της χώρας μας έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από τον Χριστιανισμό, όπως και από τον Ιουδαϊσμό. Στο μεταξύ ζουν στην Γερμανία τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, ασκούν εδώ τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Και αυτοί οι μουσουλμάνοι αποτελούν μέρος της Γερμανίας, επίσης και η θρησκεία τους, το Ισλάμ», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λέφβεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις