ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί κλείνει σταδιακά τις πύλες του το Ταζ Μαχάλ;

Γιατί κλείνει σταδιακά τις πύλες του το Ταζ Μαχάλ;

Σύμφωνα με έρευνα της Αρχαιολογίας της Ινδίας, αναφέρεται ότι κατά καιρούς οι αριθμοί των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα αυξημένοι αγγίζοντας ακόμα και τα 50.000 άτομα σε ημερήσια βάση.

Τα εισιτήρια για το Taj Mahal, το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ινδίας, θα επιτρέψουν στους κατόχους τους να πραγματοποιούν μια επίσκεψη τριών μόνο ωρών από την 1η Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν το Ταζ Μαχάλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο χώρος του δεν μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα τόσα άτομα, ούτε ασφαλώς να επεκταθεί με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους. Βέβαια, αυτό μπορεί να αποτελεί ταλαιπωρία για τους ίδιους τους επισκέπτες και για το προσωπικό. Ο χρονικός περιορισμός, λοιπόν, εφαρμόζεται για να βοηθήσει το προσωπικό να διαχειριστεί τις ορδές επισκεπτών. Το Taj Mahal χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Mughal Shah Jahan ως τάφος για την αγαπημένη του σύζυγο Mumtaz Mahal, που πέθανε όταν γέννησε το παιδί της το 1631.

μαχαλ

Η κύρια κρύπτη φιλοξενεί τους εντυπωσιακούς μαρμάρινους τάφους του ζευγαριού που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Οι τάφοι δεν περιέχουν πραγματικά τα σώματα του βασιλικού ζευγαριού καθώς είναι θαμμένα κάτω από ένα ξεχωριστό κατώτερο θάλαμο. Σχεδόν 6.5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το μνημείο το 2016, σύμφωνα επίσημα στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης. Πέρα όμως από τα μεγέθη των επισκεπτών το Ταζ Μαχάλ, έχει να αντιμετωπίσει και περιβαλλοντικά προβλήματα. Λόγω του νέφους ορισμένα σημεία του έχει πάρει πιο κιτρινωπό χρώμα, ενώ διάφοροι λεκέδες που παρατηρούνται στα τοιχώματά του αποδίδονται σε περιττώματα πουλιών. Οι ιθύνοντες κάνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταβάλλοντας τις ώρες λειτουργίας του μνημείου ή κλείνοντας προσωρινά τμήματά του. Αντίστοιχες πρακτικές ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα παγκόσμια μνημεία για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών.

Σχετικές ειδήσεις