ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία φοιτητών στην Κροατία

Διαμαρτυρία φοιτητών στην Κροατία

Κατάληψη στα γραφεία υπηρεσιών και της διοίκησης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Ζάγκεμπ στην Κροατία πραγματοποιούν οι φοιτητές, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ότι θα αναβληθεί η καταβολή διδάκτρων.

Ομάδα φοιτητών, η οποία έχει αποκλείσει την είσοδο της Σχολής με καρέκλες και θρανία έχει αναρτήσει πανό με σύνθημα «Σταματήστε τα δίδακτρα, πανεπιστήμιο για όλους».

Οι φοιτητές ζητούν κατάργηση της καταβολής διδάκτρων για τους σπουδαστές του δεύτερου και του τρίτου έτους του προπτυχιακού κύκλου σπουδών και επιστροφή των χρημάτων σε όσους κατέβαλαν τμήμα ή όλο το ποσό των διδάκτρων που ανέρχεται στα 800 ευρώ.

Όπως τονίζουν οι σπουδαστές, έλαβαν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Παιδείας για δωρεάν φοίτηση, αλλά αυτό ερμηνεύθηκε από το Πανεπιστήμιο ότι προβλέπεται δωρεάν εγγραφή το πρώτο έτος και καταβολή διδάκτρων για τα υπόλοιπα έτη σπουδών. Εκτός από το πρώτο έτος δωρεάν φοιτούν και οι σπουδαστές του πρώτου και δεύτερου έτους του μεταπτυχιακού κύκλου.

Από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ αναφέρουν ότι η πληρωμή διδάκτρων είναι αναγκαία, λόγω έλλειψης πόρων, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει διαθέσει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα.