ΚΟΣΜΟΣ

«Κλείδωσε» η Σύνοδος Κορυφής Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν (vid)

«Κλείδωσε» η Σύνοδος Κορυφής Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν (vid)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί εν τέλει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η απόφαση πάρθηκε μετά την επιστολή που έλαβε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη, τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη στρατηγό, το «δεξί χέρι» του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο τελευταίος, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια «μακρά συνομιλία». Χαρακτήρισε δε «πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα» την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. «Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου», συνέχισε.

Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου:

«Δεν πρόκειται να πάμε και να υπογράψουμε κάτι στις 12 Ιουνίου, ποτέ δεν είπαμε ότι θα το κάνουμε αυτό. Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία», είπε, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία της συνάντησης σηματοδοτεί την έναρξη μιας σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο Βορειοκορεάτης στρατηγός, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια «μακρά συνομιλία».

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκιάνγκ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας: «αναμένω την μέρα που θα μπορώ να άρω τις κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα».

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Σημείωσε ότι τα ζητήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν σε μια συνάντηση, καθώς «μιλάμε για χρόνια εχθρότητας και προβλημάτων». Εντούτοις προέβλεψε ότι «στο τέλος θα υπάρξει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα».

«Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο 'μέγιστη πίεση', δεν θέλω πλέον να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο, τα πηγαίνουμε καλά, βλέπετε τη σχέση μας», συμπλήρωσε.

Πριν λίγες ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την ακύρωση της συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτηρίζοντας ακατάλληλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ο Τραμπ ανέφερε τότε πως: «δυστυχώς, λόγω της γεμάτης οργή, εχθρικής πρόσφατης ανακοίνωσής σας, αισθάνομαι ότι είναι ακατάλληλο, αυτή τη στιγμή, να έχουμε αυτή τη μακρόπνοη συνάντηση». «Μιλάτε για τις πυρηνικές δυνατότητές σας, αλλά η δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στον Θεό να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν», τόνισε επίσης.

Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συνέχισαν να εργάζονται προς την κατεύθυνση μίας Συνόδου Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών, κι έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε, ότι θα συναντήσει τελικά τον Κιμ στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σχετικές ειδήσεις