Ερντογάν: Μετά τις εκλογές θα στείλω τους πρόσφυγες πίσω στη Συρία

Newsbomb

Ερντογάν: Μετά τις εκλογές θα στείλω τους πρόσφυγες πίσω στη Συρία

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο κυριότερος αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής έχουν υποσχεθεί να στείλουν εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη Συρία, ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ανησυχία των ψηφοφόρων για τον αριθμό των μεταναστών στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο στη χώρα τους ζουν στην Τουρκία και η παρουσία τους έχει αποτελέσει θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με μερικούς Τούρκους να θεωρούν ότι αποτελούν οικονομικό βάρος και απειλή για τις θέσεις εργασίας.

5aec49cd7152d806b8849f78

«Αμέσως μετά τις εκλογές σκοπεύουμε να καταστήσουμε όλα τα συριακά εδάφη ασφαλή, ξεκινώντας από περιοχές κοντά στα σύνορά μας, και να διευκολύνουμε την επιστροφή στα σπίτια τους όλων των φιλοξενούμενών μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία στη νοτιοανατολική πόλη Γκαζιαντέπ.
«Αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να περάσουμε την 24η Ιουνίου (την ημέρα των εκλογών) με ασφάλεια. Η σταθερότητα της Συρίας εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία. Διαφορετικά θα σπάσουν τη Συρία σε κομμάτια», είπε.

Ο Ερντογάν έχει πει πως 200.000 Σύροι έχουν ήδη επιστρέψει σε περιοχές της βόρειας Συρίας που τελούν τώρα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και συμμαχικές τους δυνάμεις των Σύρων ανταρτών μετά την έναρξη στρατιωτικών επεμβάσεων (στο συριακό έδαφος) για την εκδίωξη Κούρδων μαχητών και μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ωστόσο το να ασφαλιστεί από στρατιωτική άποψη μια αρκετά μεγάλη περιοχή της Συρίας ώστε να επιστρέψουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα ήταν μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση και θα έθετε την Τουρκία απέναντι σε άλλες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση στη Συρία, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν.

Βία ανάμεσα σε Τούρκους και Σύρους

Η Γκαζιαντέπ, σε απόσταση 50 χλμ. από τη μεθόριο με τη Συρία, φιλοξενεί 383.000 Σύρους, σχεδόν το 20% του πληθυσμού της, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διακοινοτική βία ανάμεσα σε Τούρκους και Σύρους τριπλασιάστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με συγκρούσεις σε μεγάλες πόλεις που είχαν ως αποτέλεσμα διεθνοτική αντιπαλότητα, οικονομική ανισότητα και βία στις πόλεις, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης (International Crisis Group) τον Ιανουάριο.

CbzlwqLWAAAyTKk

Οι Τούρκοι ψηφίζουν μεθαύριο Κυριακή σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι κυριότεροι αντίπαλοι μπορεί να είναι πιο κοντά απ΄ ό,τι αναμενόταν όταν ο Ερντογάν προκήρυξε τις εκλογές τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να είναι πιθανόν να υπάρξει δεύτερος γύρος για την προεδρία και το κόμμα του, το AKP, να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που αριθμεί 600 έδρες.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP, κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές και ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν, έχει πει επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα στείλει τους Σύρους πίσω στα σπίτια τους.

Επανέλαβε τη δέσμευση αυτή σε ένα συλλαλητήριο χθες βράδυ, λέγοντας ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και θα διορίσει πρεσβευτή στη Δαμασκό εντός 10 ημερών, αν εκλεγεί πρόεδρος.

Capture

«Με ειρηνικές πολιτικές θα στείλουμε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους στη Συρία εν χορδαίς και οργάνοις», δήλωσε σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο προπύργιο του CHP στη δυτική Τουρκία, τη Σμύρνη.
Δεν ήταν σαφές πως το σχέδιο του Ιντζέ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Δαμασκό θα πείσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, σημειώνει το Ρόιτερς.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται να ανατρέψουν τον Άσαντ και λέει πως ο πρόεδρος πρέπει να κάνει στην άκρη. Αλλά εργάζεται επίσης από κοινού με τη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του Άσαντ, σε σχέδια που, όπως λένε, έχουν στόχο να σταματήσουν την αιματοχυσία στη Συρία.

Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες όταν ξεκίνησε η σύγκρουση το 2011. Από τότε η Άγκυρα ανέστρεψε την πολιτική των «ανοικτών θυρών», κατασκευάζοντας έναν τοίχο 911 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

Μέρκελ: Η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τον ΟΗΕ

Η επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους δεν μπορεί να γίνει παρά σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, δήλωσε ωστόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από το Λίβανο.

Με 4 εκατομμύρια κατοίκους, ο Λίβανος, χώρα γειτονική της εμπόλεμης Συρίας, φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό του.

«Θέλουμε να συμβάλουμε σε μια πολιτική λύση στη Συρία, που θα επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων» διαβεβαίωσε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

«Επισήμανα στις αρμόδιες αρχές (του Λιβάνου) ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των συνομιλιών και μιας συμφωνίας με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

Από την έναρξη το 2011 του πολέμου στη Συρία, 1,5 εκατομμύρια Σύροι κατέφυγαν στον Λίβανο, το 1 εκατομμύριο εκ των οποίων έχει εγγραφεί στα μητρώα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Περίπου 500 πρόσφυγες έφυγαν από το νότιο τμήμα του Λιβάνου προς τη Συρία στις αρχές του έτους, στο πλαίσιο μιας επιστροφής που οργανώθηκε από τις λιβανικές και συριακές αρχές, όμως η Ύπατη Αρμοστεία δεν είχε συμμετάσχει στη διαδικασία.

Η HCR εκτιμά ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες και η κατάσταση ασφαλείας στη Συρία δεν είναι ευνοϊκές για μια μαζική επιστροφή, διατυπώνοντας φόβους για αναγκαστικές αναχωρήσεις, την ώρα που εντείνονται οι εκκλήσεις από τις λιβανικές αρχές για την επιστροφή των προσφύγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ κατηγόρησε αυτόν τον μήνα την Ύπατη Αρμοστεία ότι «εκφοβίζει» τους πρόσφυγες με στόχο να τους αποτρέψει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε από την πλευρά της σήμερα ότι οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι προς το παρόν κατάλληλες για την επιστροφή των προσφύγων.

«Χρειαζόμαστε ασφαλέστερες συνθήκες ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή τους» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου υποστήριξε από την πλευρά του ότι «η μοναδική μόνιμη λύση για τους Σύρους πρόσφυγες είναι η επιστροφή τους (…) με τρόπο ασφαλή και αξιοπρεπή», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved