ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση-κόλαφος των Ηνωμένων Εθνών: Το καθεστώς Μαδούρο σκότωσε εκατοντάδες πολίτες

Έκθεση-κόλαφος των Ηνωμένων Εθνών: Το καθεστώς Μαδούρο σκότωσε εκατοντάδες πολίτες

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε την Παρασκευή (22/6) ότι στέλνει την τελευταία έκθεσή του για τη Βενεζουέλα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ο εισαγγελέας του οποίου άρχισε το Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα για φερόμενες παραβιάσεις.

Στην έκθεση αναφέρεται πως δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας ύποπτες για φόνους εκατοντάδων διαδηλωτών και φερόμενοι εγκληματίες χαίρουν από το 2015 ασυλίας από διώξεις, πράγμα που φανερώνει ότι το κράτος δικαίου είναι «ουσιαστικά απόν» στη χώρα αυτή μέλος του ΟΠΕΚ.

«Η πρώτη έκθεση εστάλη στο ΔΠΔ και ετοιμαζόμαστε να στείλουμε κι αυτήν στο ΔΠΔ», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η αξιωματούχος του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αμάντα Φλόρες.

Στην τελευταία του έκθεση, ο ΟΗΕ καλεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που ευθύνονται για φόνους και επικαλείται σοκαριστικές περιγραφές εξωδικαστικών φόνων νέων ανθρώπων στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά του εγκλήματος που διεξάγονται χωρίς εντάλματα σε φτωχογειτονιές, αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης περίπου 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πέρυσι σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες. Ο Μαδούρο υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης έχουν στόχο την ανατροπή του και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διευθύνουν έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Βενεζουέλας.

«Το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν λογοδοτούν για τέτοιες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σημαίνει ότι το κράτος δικαίου είναι ουσιαστικά απόν στη Βενεζουέλα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και προσθέτει: «Η ατιμωρησία πρέπει να τελειώσει».