ΚΟΣΜΟΣ

Βραβείο για τον Σέρβο πρόεδρο

Βραβείο για τον Σέρβο πρόεδρο

Στον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης «Βορράς - Νότος» ως αναγνώριση της συμβολής του στη συμφιλίωση στα Βαλκάνια και την προσέγγιση Σερβίας- Ευρωπαϊκής Ένωση.

«Το βραβείο για το Βορρά απονέμεται στον Μπόρις Τάντιτς, του οποίου η στήριξή στη διεθνή δικαιοσύνη ήταν καθοριστικός παράγοντας στη σύλληψη και παραπομπή στη Χάγη το 2011 των δύο τελευταίων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) (Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς)», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το βραβείο Νότος απονέμεται στην πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σουχάιρ Μπελχάσεν από την Τυνησία για την προσήλωσή της στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αγώνα της για τα δικαιώματα των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα βραβεία θα απονείμει ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, την άνοιξη του 2012, στη Λισαβόνα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων αξιωματούχων.

Από το 1995, το βραβείο «Βορράς-Νότος» απονέμεται κάθε χρόνο σε δύο προσωπικότητες που διακρίνονται για την προσήλωσή τους στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ Βορρά και Νότου.