ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πότε θα ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον υποψήφιό του για το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Πότε θα ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον υποψήφιό του για το Ανώτατο Δικαστήριο

O Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το όνομα του υποψηφίου του για την καθοριστική ένατη έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 9 Ιουλίου, δηλώνοντας ότι ενδέχεται να διορίσει μια γυναίκα.

«Μείωσα σε σχεδόν πέντε», τον αριθμό των ενδεχόμενων επιλογών, ανάμεσα στις οποίες είναι δύο γυναίκες, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο προεδρικό αεροσκάφος, διευκρινίζοντας ότι θα έχει επαφές με ένα ή δύο από αυτά τα πρόσωπα το Σαββατοκύριακο (30/06-01/07) και ότι δεν θα τους ρωτήσει ποια είναι η θέση τους για το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Είναι μια ομάδα δικαστών πολύ ταλαντούχων, λαμπρών, συντηρητικών στην πλειονότητά τους. Όλοι μου αρέσουν», τόνισε.

Μετά τις αναμενόμενες επισκέψεις αυτό το Σαββατοκύριακο, η διαδικασία της επιλογής θα αρχίσει από τη Δευτέρα. Συνολικά «θα έχω συνομιλίες πιθανόν με έξι ή επτά ανθρώπους», εξήγησε ο Τραμπ.

Οι φυλετικές διακρίσεις, η θανατική ποινή, οι εκλογικές αμφισβητήσεις, η οπλοφορία, το πεδίο δράσης των συνδικάτων: το Ανώτατο δικαστήριο αποφασίζει για τα μεγαλύτερα θέματα κοινωνικής φύσης στις ΗΠΑ.

Η μάχη αναμένεται σκληρή στη Γερουσία, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρώσει την επιλογή της με ψηφοφορία το φθινόπωρο. Οι ρεπουμπλικανοί έχουν μόλις μια πολύ μικρή πλειοψηφία έναντι της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που φοβάται ότι θα δει το ανώτατο δικαστήριο να κλίνει σταθερά προς τη συντηρητική πλευρά.

Πρόκειται για την αντικατάσταση του δικαστή Άντονι Κένεντι που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνταξιοδοτηθεί. Διορίστηκε το 1987 από τον Ρόναλντ Ρίγκαν και έπαιζε συχνά έναν διαιτητικό ρόλο μεταξύ τεσσάρων μετριοπαθών προοδευτικών και τεσσάρων συντηρητικών. Για τον λόγο αυτό έχει κρίσιμη σημασία η επιλογή του νέου δικαστή.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Ρέθυμνο: Ραγδαίες εξελίξεις στο θρίλερ της εξαφάνισης των δύο γυναικών

«Βόμβα» από επιστήμονα για την κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα – Τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια