ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: 23 στρατιωτικοί που έπεσαν σε ενέδρα της Μπόκο Χαράμ αγνοούνται

Νιγηρία: 23 στρατιωτικοί που έπεσαν σε ενέδρα της Μπόκο Χαράμ αγνοούνται

Είκοσι τρεις στρατιωτικοί αγνοούνται αφότου έπεσαν σε ενέδρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν το Σάββατο (14/7) μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις και άλλη μια προσκείμενη σε φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες.

«Μέχρι τώρα, δεν έχουμε κανένα νέο για 23 άνδρες. Ανάμεσά τους είναι πέντε αξιωματικοί και 18 στρατιώτες», δήλωσε αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο στην πόλη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο.

«Δέχθηκαν επίθεση τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ στο χωριό Μπαλαγκαλάγε, στην περιοχή Μπομπόσι, έξω από την Μπάμα», διευκρίνισε ο αξιωματικός, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Την Παρασκευή (13/7) ο στρατός ενημερώθηκε πως υπήρχαν πληροφορίες για την παρουσία «περίπου εκατό τρομοκρατών» στη Μπομπόσι. Οι στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να τους καταδιώξουν.

«Μόνο τρία οχήματα κατάφεραν να επιστρέψουν στην Μπάμα, τα άλλα οκτώ και πολλοί στρατιωτικοί αγνοούνται. Δεν γνωρίζουμε την τύχη τους», συνέχισε ο αξιωματικός. «Χάσαμε οκτώ οχήματα. Είναι πολλά».

Μέλος μιας φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν, δηλώνοντας πως «δεκάδες» στρατιώτες αγνοούνται. «Δεν γνωρίζουμε αν κρύφτηκαν σε περιοχές με βλάστηση, αν σκοτώθηκαν ή αν αιχμαλωτίστηκαν», συνέχισε.

«Βρισκόμαστε τώρα εν μέσω της περιόδου των βροχών και πολλοί δρόμοι έχουν καλυφθεί από νερά. Η οχηματοπομπή (του στρατού) παγιδεύτηκε στη λάσπη και μέλη της Μπόκο Χαράμ άνοιξαν πυρ. Ήταν τέλεια ενέδρα, διότι οι στρατιωτικοί βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση», εξήγησε η πηγή αυτή.

Η αναζωπύρωση της βίας σε όλη τη Νιγηρία θέτει υπό πίεση τον πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος είχε δεσμευθεί να βελτιώσει την ασφάλεια στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ—που έχει σκοπό την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου» στη βόρεια Νιγηρία—και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της από το 2009 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει άλλους 2,6 εκατομμύρια και πλέον.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ