ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ευρώπη λόγω καύσωνα! Απειλείται το ρεκόρ της Αθήνας με τους 48°C

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ευρώπη λόγω καύσωνα! Απειλείται το ρεκόρ της Αθήνας με τους 48°C

Καιρός: Δυσοίωνες είναι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, αφού κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που μαστίζει την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει μάλιστα το BBC, απειλείται ακόμα και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που κατέχει η Αθήνα τον Ιούλιο 1977!

Η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία συνεπικουρούμενη από μια θερμή μάζα αέρα από την Αφρική.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένα τμήματα των δύο αυτών χωρών, ενώ θεωρείται πιθανό να καταρριφθεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ που κρατά 41 ολόκληρα χρόνια.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια».

Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων Meteoalarm έχει ήδη εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» (πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου) που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.

Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε μάλιστα ότι ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Από την αρχή του χρόνου, ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν αρκετά δροσερός και υγρός σε σχέση με πολλά άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι φωτιές του 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για «κατάσταση συναγερμού», αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου. Επίσης απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην ιβηρική χερσόνησο ακολουθούν εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα ανά την Ευρώπη.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, σημειώνει το BBC, στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους, ενώ η Σουηδία έχει δώσει μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες πύρινα μέτωπα, κάποια σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Αρκτικός Κύκλος.

Και στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, τα υπερβολικά χαμηλά υδάτινα επίπεδα στον ποταμό Έλβα έφεραν στην επιφάνεια πυρομαχικά και χειροβομβίδες, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προειδοποιεί τους κατοίκους ότι είναι «απαγορευμένα και επικίνδυνα»…

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες προειδοποίησαν για θερμοκρασίες άνω του φυσιολογικού που θα συνεχιστούν από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ψήνεται η Ιβηρική Χερσόνησος

Σε συναγερμό βρίσκονται οι επιστήμονες καθώς κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ιβηρική χερσόνησο, όπου σημειώνονται θερμοκρασίες - ρεκόρ. Αν και η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο κυμαίνεται στους 35 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το skynews, τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου!

Καυτός και ο Αύγουστος

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας The Weather Company στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές μέχρι τον Οκτώβριο.

«Οι συνθήκες ζεστού και ξηρού θέρους συνεχίστηκαν τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας/δυτικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας», δήλωσε ο Τοντ Κρόφορντ, ο επικεφαλής των μετεωρολόγων της Υπηρεσίας.

«Περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί τον Αύγουστο, παρόλο που υπάρχουν τώρα μερικές ενδείξεις ότι η χαμηλή πίεση... μπορεί να δώσει τη θέση της σε υψηλότερες πιέσεις κάποια στιγμή τον Αύγουστο, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο της ακραίας ζέστης τουλάχιστον στο δυτικό άκρο της Ευρώπης».

Η υπηρεσία The Weather Company, η οποία ανήκει στην IBM, παρέχει καιρικές προγνώσεις στους τομείς των εμπορευμάτων και της ενέργειας.

Αύγουστος

Σκανδιναβία - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη - Θερμότερη από το φυσιολογικό, με εξαίρεση την Ιβηρική και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης

Σεπτέμβριος

Σκανδιναβία - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη - Δροσερότερη από το φυσιολογικό, εκτός από την Ιβηρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη

Οκτώβριος

Σκανδιναβία - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη - Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη - Δροσερότερη από το κανονικό στα νοτιοανατολικά· θερμότερη από το φυσιολογικό στα νοτιοδυτικά

Ιταλία: Σε επιφυλακή η χώρα κατά την πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού

Η σημερινή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα είναι η πιο ζεστή ημέρα από την αρχή του καλοκαιριού στην Ιταλία. Επιφυλακή λόγω της παρατεταμένης ζέστης έχει σημάνει σε συνολικά 18 πόλεις. Μεταξύ αυτών, στη Ρώμη, στην Φλωρεντία, στην Γένοβα, στο Τορίνο, στην Τεργέστη και στην Βενετία.

Στο νησί της Σαρδηνίας επίσης το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η επιφυλακή, που συνδέεται με κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Στη Ρώμη, στην αρχαία αγορά και δίπλα στην αψίδα του Κωνσταντίνου, η Πολιτική Προστασία θα μοιράζει σε ντόπιους και τουρίστες δωρεάν μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό μέχρι τις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα. Όπως αναφέρει ο Τύπος, ρεκόρ σημειώνει και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της μαζικής χρήσης των μηχανημάτων κλιματισμού σε όλη τη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται μείωση της θερμοκρασίας, με πιθανότητα βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας.

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Όλυμπος: Γιατί η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στο «μυθικό» ελληνικό βουνό

Άκης Σακελλαρίου: Νέα εξέλιξη για την κατάσταση της υγείας του ηθοποιού

Καιρός Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Προσοχή τις επόμενες ώρες: Πού θα «χτυπήσουν» έντονα φαινόμενα