ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χιλιάδες κοπέλες εξαναγκάζονται σε γάμο

Γερμανία: Χιλιάδες κοπέλες εξαναγκάζονται σε γάμο

Σε αναγκαστικό γάμο υποχρεώθηκαν περισσότερες από τρεις χιλιάδες κοπέλες στη Γερμανία, μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Την έρευνα ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικογένειας και διενεργήθηκε σε 830 κέντρα παροχής βοήθειας. Τα στοιχεία αφορούν το 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 44% των γονιών των θυμάτων προέρχονται από την Τουρκία, τη Σερβία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Περισσότερα από το 70% των κοριτσιών ήταν νεότερα από 21 ετών και περίπου το ένα τρίτο αυτών ήταν μικρότερα από 18 ετών.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία για το φαινόμενο, όμως η οργάνωση Γη Γυναικών, που παρέχει βοήθεια σε αυτές τις κοπέλες, εκτιμούσε ότι οι περιπτώσεις έφταναν τις χίλιες το χρόνο.

Από τις κοπέλες που ωθούνται σε αναγκαστικούς γάμους, το 32% έχουν γεννηθεί στη Γερμανία και το 44% από αυτές έχουν γερμανικό διαβατήριο.

Το 52% αυτών των αναγκαστικών γάμων γίνονται στο εξωτερικό και αυτό γιατί στην περίπτωση που ο αναγκαστικός γάμος γίνει στη Γερμανία μπορούν να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε αυτούς που εξαναγκάζουν τις κοπέλες, όμως όταν αυτός γίνεται στο εξωτερικό το θύμα δεν μπορεί να προσφύγει στη γερμανική δικαιοσύνη.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των αναγκαστικών γάμων. Η ώθηση σε αναγκαστικό γάμο έχει πλέον περιληφθεί στον ποινικό κώδικα και τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών.