ΚΟΣΜΟΣ

Ρ. Πρόντι: «Εμπιστεύομαι τον Μόντι, αλλά είναι τεχνοκράτης»

Ρ. Πρόντι: «Εμπιστεύομαι τον Μόντι, αλλά είναι τεχνοκράτης»

Την εμπιστοσύνη του στην υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι για τη θέση του πρωθυπουργού της νέας ιταλικής κυβέρνησης έκανε γνωστή, ο Ρ. Πρόντι ωστόσο επεσήμανε πως η κυβέρνηση τεχνοκρατών, κατά κάποιο τρόπο, είναι μια ήττα για την χώρα.


Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην Ελβετική τηλεόραση καθησύχασε ότι η «κατάσταση της χώρας δεν είναι απελπιστική».

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος ανέφερε πως βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο κατά την οποία υιοθετήθηκε το ευρώ. Το πρόβλημα εντόπισε στα επιτόκια και στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην χώρα. « Με μια σοβαρή κυβέρνηση, τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν» δεν παρέλειψε να σημειώσει.

Σχετικά με την ενδεχόμενη πρόταση περί δημιουργίας δύο ζωνών του ευρώ, ο Πρόντι τόνισε χαρακτηριστικά: «υπάρχουν πολλοί παράφρονες που κάνουν πολλές υποθέσεις. Αν το ευρώ διαλυθεί και χωριστεί στα δυο, οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να προσφεύγουν στην υποτίμηση, όπως γινόταν στο παρελθόν, και οι εξαγωγές της Γερμανίας θα καταρρεύσουν. Με το ενιαίο νόμισμα, είμαστε όλοι εξαρτημένοι από ένα αμοιβαίο συμφέρον. Δεν είναι, πλέον, γάμος λόγω έρωτα, όπως πριν δέκα χρόνια».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ακόμα πως «σε ένα χρόνο το ευρώ θα συνεχίζει να υπάρχει και θα είναι ακόμη πιο δυνατό, διότι δεν είμαστε τρελοί» ενώ, σε σχέση με την διαχείριση της κρίσης από την Γαλλία και την Γερμανία, εκτίμησε ότι «αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ανακτήσουν την δύναμή τους, θα εξαρτώμεθα πάντα από τις διαθέσεις των χωρών με ηγετικό ρόλο».