ΚΟΣΜΟΣ

Κακός χαμός με τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις: Το «διαβολικό μείγμα κολόνιας» και οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Κακός χαμός με τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις: Το «διαβολικό μείγμα κολόνιας» και οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Διώξεις, σε βάρος 7 αξιωματούχων της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς κατηγορούνται ότι συνωμότησαν με στόχο να χακάρουν υπολογιστές και να υποκλέψουν δεδομένα, σε μια προσπάθεια να απονομιμοποιήσουν διεθνείς οργανισμούς αντιντόπινγκ και να εκθέσουν τους αξιωματούχους που αποκάλυψαν το πρόγραμμα ντόπινγκ με τη στήριξη της Ρωσίας, άσκησαν οι αμερικανικές αρχές.

Οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αθλητικών οργανισμών, μιας διεθνούς υπηρεσίας και μιας αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην πυρηνική ενέργεια.

Οι κατηγορίες της συνωμοσίας για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, της κατάχρησης, της διάπραξης διαδικτυακής απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος απαγγέλθηκαν ώρες αφότου οι ολλανδικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εμπόδισαν μια απόπειρα από Ρώσους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών να χακάρουν, τον Απρίλιο, τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που εδρεύει στη Χάγη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους χάκερς ότι χρησιμοποιούν εικονικά προφίλ, διακομιστές μεσολάβησης, κακόβουλα λογισμικά προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο των σέρβερ.

Μεταξύ των προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν οι διώξεις είναι τέσσερις Ρώσοι πράκτορες που απελάθηκαν σήμερα από την Ολλανδία, επισήμανε ο Τζον Ντέμερς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για την Εσωτερική Ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκαν διώξεις στους επτά πράκτορες, καθώς χάκαραν διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς όπως τον WADA και την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, που παράσχει μεταξύ άλλων καύσιμα σε πυρηνικές μονάδες της Ουκρανίας.

Οι τρεις από τους επτά Ρώσους σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις είναι μεταξύ των 12 προσώπων που κατηγορήθηκαν τον Ιούλιο από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές αλλά αλληλοεπικαλύπτονται, υπογράμμισε ο Ντέμερς.

«Διαβολικό μείγμα κολόνιας» οι κατηγορίες της Βρετανίας

Στο μεταξύ, η Μόσχα χαρακτηρίζει «διαβολικό μείγμα κολόνιας» τις κατηγορίες της Βρετανίας ότι Ρώσοι κατάσκοποι της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού GRU βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και αποτελούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης που έχει σκοπό να πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε τη δική του απάντηση, μέσω της εκπρόσωπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε τη Ρωσία «κράτος παρία».

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύονται εναντίον της Ρωσίας «χωρίς καμία ανάλυση».

«Χωρίς καμία ανάλυση, τις βάζουν όλες μαζί σε ένα φιαλίδιο, ενδεχομένως σ’ ένα φιαλίδιο κολόνιας της Nina Richi ανακάτεψαν τα πάντα» (υπονοώντας το φιαλίδιο στο οποίο υποτίθεται ότι βρίσκονταν ο νευροτοξικός παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάσθηκε ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκεί Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια) «και την GRU (υπηρεσία πληροφοριών του στρατού - σ.σ.) και τους χάκερς του Κρεμλίνου και την WADA.

Πρόκειται για ένα διαβολικό κοκτέιλ κολόνιας», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις κατηγορίες που εξαπολύονται κατά της Ρωσίας. «Η πλούσια φαντασία των συναδέλφων μας από την Βρετανία πράγματι δεν έχει όρια. Ποιος τα επινόησε όλα αυτά; Θα ήθελα να το δω. Είναι απλά (παραμυθάδες) Άντερσεν», ανέφερε.

Η ίδια αναφερόμενη στον όρο highly likely (κατά πάσα πιθανότητα) που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί αξιωματούχοι όταν αναφέρονται στην «υπόθεση Σκριπάλ» είπε ότι οι Βρετανοί ιστορικοί και ειδήμονες στον τομέα του δικαίου, στο μέλλον θα τον ανακαλούν με ντροπή.

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κατήγοροι, και συγκεκριμένα οι επίσημοι εκπρόσωποι της Βρετανίας, απλώς πιστεύουν με τρόπο φανατικό ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ώστε να μην χρειάζονται να παραθέσουν λογικά επιχειρήματα και αποδείξεις. Είμαι πεπεισμένη ότι τον περίφημο όρο highly likely θα ενθυμούνται μελλοντικά με ντροπή οι Βρετανοί ιστορικοί και φυσικά οι ειδήμονες στο δίκαιο και οι νομικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες κατά της Μόσχας στο ζήτημα αυτό είναι αβάσιμες και συνιστούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Καταδίκη από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε μια «επιθετική ενέργεια» εκ μέρους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία ενεπλάκη σύμφωνα με το Λονδίνο, την Καμπέρα και τη Χάγη σε σειρά κυβερνοεπιθέσεων, σε κοινή ανακοίνωση των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της.

«Αυτή η επιθετική ενέργεια δείχνει μια περιφρόνηση για το σοβαρό αντικείμενο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», που αποτέλεσε αντικείμενο απόπειρας κυβερνοπειρατείας, αναφέρουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή ανακοίνωση.

«Λυπούμαστε για τις ενέργειες αυτές οι οποίες πλήττουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς», προσθέτουν.

Κοινή δήλωση Τουσκ, Γιούνκερ και Μογκερίνι

«Σοβαρές ανησυχίες» για την προσπάθεια υπονόμευσης της ακεραιότητας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) και τις ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως επισημαίνουν στη δήλωσή τους οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, τον περασμένο Απρίλιο, τα γραφεία του OAXO στη Χάγη έγιναν στόχος μιας εχθρικής κυβερνητικής επιχείρησης που διεξήγαγε η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU). Η επιχείρηση αυτή διακόπηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχει εντοπίσει ότι ορισμένοι παράγοντες του κυβερνοχώρου, που είναι ευρέως γνωστοί ότι διεξάγουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο, είναι στην πραγματικότητα η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU).

«Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για την προσπάθεια αυτή υπονόμευσης της ακεραιότητας του OAXO, ενός αξιόλογου διεθνούς οργανισμού που φιλοξενείται από την Ολλανδία. Αυτή η επιθετική πράξη δείχνει περιφρόνηση για τον επίσημο σκοπό του OAXO, ο οποίος προσπαθεί να εξαλείψει τα όπλα παγκοσμίως, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν οι Τουσκ, Γιούνκερ και Μογκερίνι στη δήλωσή τους.

Η δήλωση των τριών αξιωματούχων της ΕΕ καταλήγει ως εξής: «Λυπούμαστε για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανθεκτικότητα των θεσμών της και των κρατών μελών της και των διεθνών εταίρων και οργανισμών στον ψηφιακό τομέα».

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις στη Δύση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε σήμερα να ενισχύσει τις άμυνες της συμμαχίας έναντι επιθέσεων στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίες σύμφωνα με τη Βρετανία καθοδηγούνται από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την «απερίσκεπτη» συμπεριφορά της.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά της, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας εναντίον των γειτόνων της, προσπαθειών επέμβασης σε εκλογικές διαδικασίες, και εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα και τη δύναμη αποτροπής του απέναντι σε υβριδικές επιθέσεις, περιλαμβανομένου του πεδίου του κυβερνοχώρου», πρόσθεσε καθώς οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις νέες δυνατότητες επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε ρωσική επιχείρηση που είχε στόχο τον Απρίλιο τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων με έδρα τη Χάγη και απέλασε τέσσερις Ρώσους πράκτορες.

«Η ρωσική απόπειρα κυβερνοεπίθεσης αποδεικνύει ότι η Μόσχα ήταν πίσω από την επίθεση στο Σάλσμπερι»

Οι απόπειρες της Ρωσίας για κυβερνοεπίθεση κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ενώ αυτός ερευνούσε την ταυτότητα της χημικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι έδειξαν χωρίς αμφιβολία ποιος ήταν πίσω από το χτύπημα, δήλωσε, από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Νωρίτερα οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ματαίωσαν απόπειρα κυβερνοεπίθεσης τον Απρίλιο από Ρώσους πράκτορες κατά του OPCW που εδρεύει στην Ολλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε δημόσιο χώρο στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας τον Μάρτιο.

«Εάν διατηρεί κανείς αμφιβολίες για τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στις επιθέσεις στο Σάλσμπερι, αυτό θα άρει αυτές τις αμφιβολίες», δήλωσε ο Χαντ στο BBC.

«Η ρωσική κυβέρνηση χρειάζεται να γνωρίζει ότι εάν παραβιάσουν τη διεθνή νομοθεσία με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν συνέπειες θα εκτεθούν και ο κόσμος θα δει αυτό ακριβώς που είναι η ρωσική κυβέρνηση – δηλαδή ένας οργανισμός που προσπαθεί να καλλιεργήσει αστάθεια σε όλο τον κόσμο», κατέληξε.

Και «ο Καναδάς στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται στη Ρωσία»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιτόπινγκ (WADA), που εδρεύει στο Μόντρεαλ, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης, για την οποία η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) είναι «πολύ πιθανόν υπεύθυνη», γνωστοποίησε η Οτάβα.

Ο WADA και το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό στοχοθετήθηκαν το 2016 και η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU «ευθύνεται πολύ πιθανόν για αυτές τις ενέργειες», επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Σήμερα, ο Καναδάς ενώνει τη φωνή του με εκείνες των συμμάχων του για να καταγγείλει μια σειρά κακόβουλων κυβερνο-επιχειρήσεων που διεξήγαγε ο ρωσικός στρατός», τονίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου, την ώρα που η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις.

Το 2016, ο WADA, ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, «αποκάλυψε ότι η ομάδα των κυβερνοπειρατών Fancy Bear /APT28 είχε δημοσιοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες για αθλητές στον ιστότοπο του» εξηγεί η κυβέρνηση του Καναδά, προσθέτοντας:

«Η ομάδα αυτή είχε αποκτήσει παράνομα πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες καθώς χάκαρε το σύστημα διαχείρισης του WADA».

Την ίδια χρονιά, το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό (που είναι επιφορτισμένο με τη μάχη κατά του ντόπινγκ στη χώρα) «εκτέθηκε από ένα κακόβουλο λογισμικό που επέτρεψε την πρόσβαση χωρίς άδεια στο δίκτυο του Κέντρου» συνεχίζει το ΥΠΕΞ.

Και στις δύο περιπτώσεις, «η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU είναι πολύ πιθανόν υπεύθυνη για αυτές τις ενέργειες».