ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αυτοί είναι οι ύποπτοι για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου

Τουρκία: Αυτοί είναι οι ύποπτοι για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου

Μία λίστα 15 ονομάτων που θεωρούνται ύποπτοι για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιεύει η τουρκικήφιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Προ ημερών η Τουρκία είχε γνωστοποιήσει ότι έχει αδιάσειστες πληροφορίες πως ο δημοσιογράφος είχε δολοφονηθεί μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κασόγκι εθεάθη για τελευταία φορά πριν από μια εβδομάδα να μπαίνει στο προξενείο της χώρας του για να πάρει κάποια έγγραφα σχετικά με τον γάμο του που επρόκειτο σύντομα να τελέσει. Η μνηστή του, η οποία τον περίμενε απ΄έξω, είπε ότι δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο και τουρκικές πηγές υποστήριξαν ότι ο Κασόγκι, ο οποίος υπήρξε δριμύς επικριτής των αρχών της χώρας του, δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή.

Μια πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι μια ομάδα από 15 υπήκοους Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβανομένων κάποιων αξιωματούχων, έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη και εισήλθαν στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα που βρισκόταν εκεί ο Κασόγκι. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή έφυγε από τη χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εφημερίδα δημοσίευσε τα ονόματα και το έτος γεννήσεως 15 Σαουδαράβων που υποστηρίζει ότι έφθασαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου. Δώδεκα από αυτούς έφθασαν νωρίς την περασμένη Τρίτη με βάση φωτογραφίες που ελήφθησαν στον έλεγχο διαβατηρίων, τις οποίες και δημοσίευσε η εφημερίδα. Οι 15 έφυγαν από τη χώρα σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές, γράφει η Sabah.

Το δημοσίευμα αναφέρει επιπλέον ότι οι Σαουδάραβες διέμειναν στα ξενοδοχεία Wyndham και Movenpick της Κωνσταντινούπολης, στην ίδια δηλαδή συνοικία που βρίσκεται το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Και τα δύο ξενοδοχεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος ίσως ρίξουν φως στην υπόθεση

Η τουρκική τηλεόραση προέβαλε βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που δείχνουν τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι να εισέρχεται στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV έδειξε έναν άνδρα που μοιάζει με τον Κασόγκι να μπαίνει στο προξενείο στις 13:14 στις 2 Οκτωβρίου. Ένα μαύρο βαν είναι παρκαρισμένο κοντά στο προξενείο.

Στα πλάνα που ακολουθούν εμφανίζεται ένα βαν να εισέρχεται στους χώρους του προξενείου και να φεύγει από εκεί στις 15:08, σύμφωνα με το 24 TV και αργότερα να εισέρχεται στην παρακείμενη οικία του προξένου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας Aksam, τον Μουράτ Κελκιτλίογλου, είναι «βέβαιο« ότι ο Κασόγκι μεταφέρθηκε μέσα σε αυτό το φορτηγάκι νεκρός ή ζωντανός. Ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου και έκτοτε αγνοείται.

Τουρκικές πηγές ασφαλείας εκφράζουν φόβους ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εκεί, αλλά το Ριάντ το διαψεύδει.

Επίσης οπτικό υλικό, που προέβαλε το δίκτυο της Τουρκίας TRT World, δείχνει μια ομάδα ανδρών να περνά τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, να κάνει check-in σε ξενοδοχεία και να φεύγει από τη χώρα.

Ναυλωμένα σαουδαραβικά αεροσκάφη εμφανίζονται να περιμένουν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου.