«Κόλαφος» η Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό: «Άνευ προηγουμένου απόκλιση» - Έξαλλος ο Σαλβίνι

Newsroom Newsroom

«Κόλαφος» η Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό: «Άνευ προηγουμένου απόκλιση» - Έξαλλος ο Σαλβίνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρέδωσε στον Ιταλό υπουργό οικονομικών Τζοβάνι Τρία την επιστολή που υπογράφουν ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αντικείμενο τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας - Σαλβίνι: Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mην μας ενοχλείτε!

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».

Μια παρέκκλιση η οποία «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί».

Ο Πιερ Μοσκοβισί θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής», αλλά και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις».

Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου,.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα, και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί.

Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για παρέκκλιση άνευ προηγουμένου», διότι στην πραγματικότητα, «το έλλειμμα θα έφτανε ούτως ή άλλως στο 2% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια, η πραγματική διαφορά δεν ξεπερνά το 0,4%».

Έξαλλος ο Σαλβίνι: Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mην μας ενοχλείτε!

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του Ιταλού υπουργού εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι στις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mην μας ενοχλείτε και αφήστε μας να δουλέψουμε», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα, προσθέτοντας:

«Έχω την υποψία ότι θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φοβισμένη, άνεργη, θυμωμένη, η οποία να αναγκαστεί να γονατίσει, για να μας πάρουν τις μόνες μας υγιείς επιχειρήσεις».

Και ο Κόντε υπερασπίζεται τον προϋπολογισμό της χώρας του

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε πάντως από τις Βρυξέλλες ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και διάφορα φορολογικά ζητήματα.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η απόκλιση που «βλέπει» η Κομισιόν δεν είναι μεγάλη, ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως η ιταλική κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και πως ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποβάθμιση του αξιόχρεού της…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved