ΚΟΣΜΟΣ

Προς εκτόνωση η νέα κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για τα πυρηνικά: Ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ να συναντηθούν

Προς εκτόνωση η νέα κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για τα πυρηνικά: Ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ να συναντηθούν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με το σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον.

«Φυσικά, θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσουμε τον απευθείας διάλογο και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, πρωτίστως, στο περιθώριο των διεθνών εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στο εγγύς μέλλον, ας πούμε, για παράδειγμα στο Παρίσι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και προσέθεσε: «Φυσικά αν η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις επαφές».

Ο Μπόλτον απαντώντας, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα χαρεί να συναντηθεί μαζί του.

«Φυσικά, ο πρόεδρος Τραμπ, θα χαρεί πολύ να συναντηθεί μαζί σας στο Παρίσι, στο περιθώριο αυτής της διεθνούς συνάντησης, στην οποία αναφερθήκατε» δήλωσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπόλτον συμφώνησε μάλιστα στο ότι ο διάλογος Μόσχας και Ουάσιγκτον θα είναι χρήσιμος. «Παρά τις διαφορές εκείνες, που υπάρχουν μεταξύ μας και σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας, είναι εν τούτοις πολύ χρήσιμο να συναντώνται και να εντοπίζουν τα σημεία εκείνα επαφής, τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα για εμάς», δήλωσε ο Μπόλτον.

Σημειώνεται ότι στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 100 επέτειο από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις οποίες θα παρευρεθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Τελευταία φορά Πούτιν και Τραπ είχαν συναντηθεί στο Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου. Κατά την συνάντηση τους αυτή, την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες τους διεξήχθησαν με βάση μία πλήρη ατζέντα θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

«Οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν επισήμως για την αποχώρησή τους από τη συνθήκη INF»

Η Ουάσινγκτον απέχει ακόμα πολύ από το να λάβει αποφάσεις για την ανάπτυξη πυραύλων στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης αποχώρησής της από τη Συνθήκη του 1987 για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) δήλωσε, από την πλευρά του ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπόλτον είπε ότι οι δυο τους είχαν μια μακρά συζήτηση για τη συνθήκη αυτή και την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτήν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει σήμερα μια νέα «στρατηγική πραγματικότητα», καθώς οι πυρηνικοί πύραυλοι δεν αποτελούν πλέον διμερές ζήτημα επειδή και η Κίνα διαθέτει τέτοιους πυραύλους. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπόλτον, υπολογίζουν ότι οι μισοί ή το ένα τρίτο αυτών των κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων θα παραβίαζαν τη συγκεκριμένη συνθήκη, αν η Κίνα την είχε υπογράψει.

«Η επίσημη ενημέρωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF θα γίνει εν ευθέτω χρόνω, πρόσθεσε.

Ο Μπόλτον είπε επίσης ότι συζήτησε επί μακρόν με τον Πούτιν για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, την οποία χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» για τη Μόσχα.

Η ανάμιξη αυτή γύρισε μπούμερανγκ στη Ρωσία, δίνοντας ένα μάθημα στο Κρεμλίνο: «Μην μπλέκεστε με τις αμερικανικές εκλογές», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως αυτή η ανάμιξη –την οποία η Ρωσία διαψεύδει– επηρέασε ουσιαστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 και ότι το μόνο που έκανε ήταν να προκαλέσει δυσπιστία απέναντι στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο πρόεδρος Τραμπ ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εργαστούν προκειμένου να καταστεί εφικτή αυτή η συνάντηση.

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε αργότερα ότι επιτεύχθηκε μια προκαταρκτική συμφωνία για την επικείμενη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο Παρίσι, στις 11 Νοεμβρίου.

Ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε στους δημοσιογράφους ότι σχεδιάζεται μια διμερής συνάντηση, στο περιθώριο των εορτασμών για την 100ή επέτειο από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε ο Πούτιν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας, τη χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» και «ουσιαστική».

«Θεωρούμε την επίσκεψη του κ. Μπόλτον ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τραμπ, παρά την γενική κατάσταση των σχέσεών μας, είναι έτοιμη να διατηρήσει τον διάλογο. Έχουμε και εμείς την ίδια ετοιμότητα και πρόθεση», είπε.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ