ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Πίτσμπεργκ: Αυτός είναι ο 46χρονος που σκόρπισε το θάνατο σε συναγωγή (pics&vids)

Μακελειό στο Πίτσμπεργκ: Αυτός είναι ο 46χρονος που σκόρπισε το θάνατο σε συναγωγή (pics&vids)

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών-Ένοπλος εισέβαλε σε συναγωγή και άρχισε να πυροβολεί - 11 οι νεκροί και 6 οι τραυματίες

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο ανοίγοντας πυρ σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι 46 ετών και ονομάζεται Ρομπ Μπάουερς.

Προς το παρόν δεν έχουν αποσαφηνιστεί επισήμως τα κίνητρά του, μολονότι, αμερικανικά ΜΜΕ γράφουν ότι ο άνδρας αυτός είχε αναρτήσει μηνύματα αντισημιτικού περιεχομένου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάουερς αναφέρει ότι σε μια εβραϊκή οργάνωση υπέρ των προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «της αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια η οπτική σας, θα μπουκάρω».

Το παραπάνω μήνυμα αναρτήθηκε στο Gab, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Φιλαδέλφεια, που δημιουργήθηκε ως εναλλακτική στο Twitter. Σε μια ανακοίνωση, το Gab.com επιβεβαίωσε ότι το προφίλ αυτό ανήκει πράγματι στον Μπάουερς.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης άνοιξε πυρ και σκότωσε 11 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους 6 (σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αμερικανικών αρχών), σε μια επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ όπου βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση με τις αρχές και τοπικά ΜΜΕ να μιλούν για ένα πιθανό έγκλημα μίσους.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη συναγωγή "Tree of Life", η οποία ήταν γεμάτη κόσμο καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, που ξεκίνησε στις 9:45 το πρωί. Πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί επικοινώνησαν με την αστυνομία και «ταμπουρώθηκαν» στο κτήριο.

«Κυκλοφορεί ένας ένοπλος στη συνοικία Ουίλκινς και Σάντι. Αποφύγετε την περιοχή» έγραφε το tweet που ανήρτησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Ομάδα SWAT έφτασε στο σημείο και ζητήθηκε εξοπλισμός για παραβίαση πόρτας καθώς «υπήρχαν δωμάτια με κλειδωμένες πόρτες». Επίσης έγινε λόγος στον ασύρματο για «εκρηκτικό μηχανισμό».

Η αστυνομία του Πίτσμπεργκ ανέφερε αρχικά ότι ο ένοπλος παρέμενε στο σημείο και συμβούλευε τον κόσμο να αποφύγει την περιοχή.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το BBC, μεταδόθηκε από τους ασυρμάτους της αστυνομίας, ότι ο δράστης -ένας λευκός άνδρας με γενειάδα, σύμφωνα με το BBC- παραδόθηκε και βρίσκεται υπό κράτηση.

«Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ βρίσκεται υπό κράτηση. Έχουμε πολλά θύματα στο εσωτερικό της συναγωγής, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν πυρά» είπε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το rt.com, φορούσε πράσινο μπουφάν, μπλε πουκάμισο και τζιν παντελόνι. Καταγράφηκε δε από τις συνομιλίες των αστυνομικών, ότι έχει γεννηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου του 1972.

Σύμφωνα με αξιωματικό του FBI ο δράστης χρησιμοποίησε ένα αυτόματο τουφέκι AR-15 για να διαπράξει την επίθεση.

Ο δράστης φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι «όλοι αυτοί οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» και ότι «δεν θέλει κανέναν από αυτούς να ζουν», πριν συλληφθεί.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί»

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με την επίθεση αυτή, ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος» που έχει δει ποτέ του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα.

Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

«Αυστηρότερη νομοθεσία για τη θανατική ποινή»

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ, με δικό του tweet ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και κατέληξε: «ο Θεός να σας ευλογεί».

Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε σήμερα το «μίσος» στις ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι «είναι ένα φοβερό, φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, κάτι πρέπει να γίνει».

Ο απολογισμός θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτες εκτιμήσεις, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για μια συνάντηση με αγρότες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή.

«Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή. Όταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή», τόνισε.

Εντούτοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νόμους για την οπλοκατοχή. Σημείωσε δε ότι εάν υπήρχε προστασία εντός του ναού τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι αποτελεί επιλογή για όλες τις εκκλησίες και τις συναγωγές να έχουν ένοπλους φρουρούς ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» αυτού του είδους τα περιστατικά που σημειώνονται εδώ και πολλά χρόνια.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε το «τυφλό αντισημιτικό μίσος» μετά την ένοπλη επίθεση σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, στις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 11 νεκρούς.

«Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας με αποφασιστικότητα κατά του αντισημιτισμού. Παντού» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε μια σύντομη ανάρτηση στο Twitter, από τον εκπρόσωπο τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε την εξής δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου και τη στήριξή μου στον αμερικανικό λαό».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι είναι «συντετριμμένος και σοκαρισμένος» από την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι.

«Ο λαός του Ισραήλ θρηνεί με τις οικογένειες των νεκρών. Στεκόμαστε στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας του Πίτσμπουργκ, στεκόμαστε στο πλευρό του αμερικανικού λαού ενώπιον αυτής της φρικτής αντισημιτικής κτηνωδίας και όλοι μας προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε μια ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, BBC.com, RT.com

Πηγή βίντεο, φωτογραφιών: Twitter

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα ρήγματα τα οποία θα δώσουν σεισμούς έως και 6,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Νέα δημοσκόπηση: Αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη χώρα – Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ