ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ λέει ψέματα και ο Τραμπ το ξέρει! Στο φως «μυστικές» βάσεις της Πιονγκγιάνγκ

Ο Κιμ λέει ψέματα και ο Τραμπ το ξέρει! Στο φως «μυστικές» βάσεις της Πιονγκγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα σε 16 νέες βάσεις, σε γνώση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, όπως αποτυπώνονται σε δορυφορικές φωτογραφίες, παρά τις συνομιλίες για αποπυρηνικοποίηση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η ύπαρξη των βάσεων των βαλλιστικών πυραύλων, που η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναγνωρίσει, έρχεται σε σύγκρουση με τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί επιτυχίας της αμερικανικής διπλωματίας αναφορικά με την εξάλειψη οποιασδήποτε πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι μυστικές βάσεις βαλλιστικών πυραύλων εντοπίστηκαν σε λεπτομερή μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το πρόγραμμα Beyond Parallel στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα σημαντικό think tank στην Ουάσινγκτον. Η αποκάλυψη αυτή, εάν ευσταθεί, υπονομεύει τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ ότι εργάζεται για την αποπυρηνικοποίηση και την αποσυναρμολόγηση τέτοιων όπλων.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στις σημερινές αποκαλύψεις με γραπτή δήλωση που υποδηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπερ της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ενώ αξιωματούχος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές ότι εάν ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις του, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπυρηνικοποίησης και της κατάργησης των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων, ένα μέλλον πολύ πιο φωτεινό βρίσκεται μπροστά στη Βόρεια Κορέα και τους ανθρώπους της», ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στους New York Times.

Κατά την ιστορική συνάτηση των δύο ηγετών των Ιούνιο, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κιμ Γιογνκ Ουν προχώρησαν σε μία περιεκτική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το χτίσιμο νέων σχέσεων ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας και το χτίσιμο μίας διαρκούς και εύρωστης ειρηνευτικής συμφωνίας στην κορεατική χερσόνησο.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δεσμευτεί στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Βόρεια Κορέα, και ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε επαναλάβει τη σταθερή του δέσμευση να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr