ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκινος» συναγερμός: Επί ποδός πολέμου Ρωσία - Ουκρανία

«Κόκκινος» συναγερμός: Επί ποδός πολέμου Ρωσία - Ουκρανία

«Φωτιά» στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή στον Πορθμό του Κερτς.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών μετά το «θερμό» επεισόδιο στο στενό του Κερτς - Ο Πούτιν πιέζει τη Μέρκελ να... νουθετήσει το Κίεβο

Τα ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον πλοίων της Ουκρανίας στον Πορθμό Κερτς και κατέλαβαν τρία ουκρανικά πλοία που διέσχισαν τη Μαύρη Θάλασσα, καταγγέλλοντας πως εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Είκοσι τέσσερις Ουκρανοί ναύτες -μέλη του πληρώματος- έχουν συλληφθεί, ενώ τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν κατά το επεισόδιο.

Υπεγράφη στρατιωτικός νόμος

Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν αργά το βράδυ της Δευτέρας (26/11) την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία. Παράλληλα, ψήφισαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Η ουκρανική νομοθεσία για τον στρατιωτικό νόμο προβλέπει μεγάλο αριθμό περιορισμών, περιλαμβανομένων εκείνων της μετακίνησης και της ειρηνικής συνάθροισης, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και περιορισμών στα ΜΜΕ, αν και το διάταγμα του Ποροσένκο δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά σε τέτοιους περιορισμούς.

Έντεκα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα προβλέπουν την κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων, την οργάνωση της αεράμυνας σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και τη λήψη επειγόντων βημάτων για την εφαρμογή μέτρων αυξημένης κυβερνοασφάλειας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία την Κυριακή τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της Κριμαίας, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Επιτιθέμενη σε ουκρανικά στρατιωτικά πλοία, εξαπέλυσε ένα νέο στάδιο στην επίθεσή της», είπε ο Ποροσένκο, καταγγέλλοντας την «ανοικτή και αλαζονική συμμετοχή ρωσικών τακτικών στρατευμάτων» στην «επίθεση» αυτή.

Ο Πούτιν πιέζει τη Μέρκελ να... νουθετήσει την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση της Ουκρανίας όσον αφορά την κρίση που ξέσπασε την Κυριακή στο στενό του Κερτς και ότι θα πείσει το Κίεβο να μην λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η συνδιάλεξη έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας.

Η καγκελαρία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επικοινωνία των δύο ηγετών μέχρι στιγμής.

Κατά το Κρεμλίνο, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την εκτίμησή του για τις προκλητικές ενέργειες της ουκρανικής πλευράς, τις κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου όταν τα (ουκρανικά) πολεμικά πλοία αγνόησαν εσκεμμένα τους κανονισμούς για την ειρηνική διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στις ουκρανικές Αρχές και θα αποτρέψει τη λήψη βιαστικών αποφάσεων από πλευράς τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Πάντα κατά το Κρεμλίνο, ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή, κρίνοντας πως η κλιμάκωση συνδέεται «με τις εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2019 στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων

Η σύλληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία αποτελεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση και μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε με ανακοίνωση του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και τις δύο χώρες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας και κάλεσε την Μόσχα να επιστρέψει τα ουκρανικά πλοία.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Με θυελλώδεις νοτιάδες και καταιγίδες η Τρίτη - Πότε θα κάνει «βουτιά» η θερμοκρασία

Τέλη κυκλοφορίας 2019 - gsis.gr: Αναρτήθηκαν στο TAXIS - Δείτε πώς γίνεται η εκτύπωση