ΚΟΣΜΟΣ

Μπελιάτσκι:Καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκιση

Μπελιάτσκι:Καταδικάστηκε σε 4,5  χρόνια φυλάκιση

Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπελιάτσκι καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκιση από Δικαστήριο της Λευκορωσίας για την κατηγορία της φοροδιαφυγής μία υπόθεση η οποία έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως πολιτικά υποκινούμενη.


«Το δικαστήριο θεωρεί αδύνατη την επιβολή μικρότερης ποινής» δήλωσε ο δικαστής Σεργκέι Μπονταρένκο ενώπιον του δικαστηρίου ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.

Ο 49χρονος Μπελιάτσκι είναι πρόεδρος ενός από τα κύρια κινήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, του Viasna-96, το οποίο στηρίζει έμπρακτα πολλούς από τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης οι οποίοι διώκονται από την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Έκκληση πραγματοποίησαν αξιωματούχοι της ΕΕ για την απελευθέρωση του Μπελιάτσκι αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι οι εις βάρος του κατηγορίες ήταν «μία πολιτικά υποκινούμενη πρόφαση με στόχο το σημαντικό του έργο προς όφελος των θυμάτων της καταστολής».

Ο Μπελιάτσκι συνελήφθη και εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες όταν οι γειτονικές της Λευκορωσίας χώρες-μέλη της ΕΕ Πολωνία και Λιθουανία βοήθησαν άθελά τους τις εισαγγελικές αρχές παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά του έπειτα από αίτημα των τραπεζικών αρχών της χώρας.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή πενταετούς κάθειρξης στον Μπελιάτσκι, ο οποίος παρακολούθησε τη δίκη μέσα από ένα ειδικό μεταλλικό κλουβί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η Πολωνία απολογήθηκε για το «κατακριτέο σφάλμα», όπως το χαρακτήρισε, και απέπεμψε δύο εισαγγελείς που ευθύνονται για την παροχή πληροφοριών που βοήθησαν την Λευκορωσία να θέσει υπό κράτηση τον Μπελιάτσκι.