Ιράν: Ξεκίνησε τα «αντίποινα» για τις κυρώσεις

Ιράν: Ξεκίνησε τα «αντίποινα» για τις κυρώσεις

Μετά την απόφαση του Λονδίνου να διακόψει κάθε χρηματοοικονομική συναλλαγή με τις ιρανικές τράπεζες, το αραβικό κράτος δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Το κοινοβούλιο του Ιράν έδωσε χθες στην κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας διορία δύο εβδομάδων για να απελάσει τον πρεσβευτή της Βρετανίας από τη χώρα, σε «αντίποινα» για αυτή την απόφαση.

 

Υπέρ του νομοθετήματος ψήφισαν 179 βουλευτές, δηλαδή το 87% του συνόλου, 4 ψήφισαν κατά και 11 απείχαν.

Το κείμενο καλεί οι διμερείς διπλωματικές επαφές να μειωθούν «στο ελάχιστο» και οι αντιπροσωπείες να αποτελούνται από απλούς επιτετραμμένους. Προβλέπει επίσης την μείωση στο ελάχιστο όλων των οικονομικών και εμπορικών διμερών συναλλαγών.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση και ανέφερε ότι θα απαντήσει «ρωμαλέα» εάν η κυβέρνηση στην Τεχεράνη εφαρμόσει τα μέτρα που ζήτησε η βουλή, «σε συνεργασία με τους διεθνείς μας εταίρους».

«Αυτή η απρόκλητη κίνηση δεν θα βοηθήσει το καθεστώς να αντιμετωπίσει την μεγεθυνόμενη απομόνωσή του ή τις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα (του Ιράν) και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», ανέφερε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Ως σήμερα το ΥΠΕΞ του Ιράν δεν έχει λάβει τέτοιες εκκλήσεις υπόψη, αλλά εάν το νομοθέτημα υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο των Φρουρών, σώμα αντίστοιχο με αυτό της Γερουσίας σε άλλα κράτη, η κυβέρνηση θα είναι νομικά δεσμευμένη να το εφαρμόσει.

Οι ιρανοί βουλευτές είπαν ότι θα τιμωρηθούν «και άλλες χώρες που συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Βρετανίας». «Αυτή είναι μόνο η αρχή», είπε ο πρόεδρος της βουλής Αλί Λαριτζανί.