ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσικη παρερμηνεία τα «αντίποινα» Ερντογάν στον Τραμπ με την Αγιά Σοφιά

Ρώσικη παρερμηνεία τα «αντίποινα» Ερντογάν στον Τραμπ με την Αγιά Σοφιά
Τι απαντά η UNESCO

Παρεξήγηση αποδείχθηκαν οι «απειλές» του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ως «αντίποινα» στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στα υψίπεδα του Γκολάν στο Ισραήλ. Μια παρεξήγηση που ξεκίνησε από τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ.

Αιτία, η αλληλουχία των δηλώσεων Ερντογάν. «Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μην κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτήν τη στιγμή ο Τραμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Και βέβαια θα πάρετε μια απάντηση από την Τουρκία... θα την πάρετε. Πρώτα απ' όλα, αυτή την στιγμή, εμείς ως προεδρεύοντες της Ισλαμικής Διάσκεψης Συνεργασίας, δεν οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση; Κι εμείς τώρα δώσαμε την απάντηση αυτή που επιβάλλει η ευθύνη μας, απαντάμε και θα εξακολουθούμε να απαντάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλία του και το ρωσικό πρακτορείο ερμήνευσε ως απειλή προς τον Τραμπ συνδέοντας τις δύο δηλώσεις ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στο περιεχόμενο της έκτακτης Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη!

Οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου για αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την Αγιά Σοφία ξεκίνησαν την παραμονή της 25ης Μαρτίου σε συνέντευξη που είχε δώσει σε τηλεοπτικό σταθμό. Όπως είχε πει «οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι' αυτόν το λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της UNESCO. Όπως δήλωσε πηγή της UNESCO στο πρακτορείο Sputnik, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Σημειώνεται πως σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε: «Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι "Ισλάμ μπολ" (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί».

Όσον αφορά τώρα για την Αγιά Σοφία, απευθυνόμενος στο πλήθος ο Ρατζέπ Ταγίπ Εντογάν είπε: «Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: Όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν; Κι έτσι τους είπα όχι. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο "μουσείο" και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί».

Δείτε στη gallery φωτογραφίες από την ομιλία του Ερντογάν:

Στη συνέντευξή που έδωσε την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτικό σταθμό ο Τούρκος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την Αγιά Σοφιά, είχε απαντήσει ότι ίσως να μετατραπεί σε τζαμί, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο.

«Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από "μουσείο" σε "Τέμενος Αγίας Σοφίας". Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προσοχή! Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χαλάζι και κρύο

Χρήστος Σωτηρακόπουλος: Βαρύ πένθος για το γνωστό δημοσιογράφο - Πέθανε η γυναίκα του

Σχετικές ειδήσεις