ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες του ναού πριν και μετά τον πύρινο εφιάλτη (pics)

Παναγία των Παρισίων: Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες του ναού πριν και μετά τον πύρινο εφιάλτη (pics)
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα σε δημοσιογράφους.

Συγκλονισμένος είναι ο πλανήτης από την καταστροφική πυρκαγιά που σε λίγες μόνο ώρες κατέστρεψε ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του πολιτισμού.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε και το μέγεθος της καταστροφής αφού εκτός από την κατάρρευση των μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού παρισινού μνημείου, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο εσωτερικό του ναού.

Δέος προκαλούν οι εικόνες της καταστροφής αν μάλιστα της αντιπαραθέσει κανείς με τις φωτογραφίες του μνημείου που είχαν τραβηχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ευτυχώς – σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ οι πυροσβέστες που έδωσαν μάχη με τις φλόγες - μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε χθες Δευτέρα στις 19:50, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.

Η ιστορία του Ναού

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.

Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

Διαβάστε επίσης:

Παναγία των Παρισίων: Tα συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων

Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού

Σχετικές ειδήσεις