ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Συρία

Οι Γάλλοι ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Συρία

Μετά τις Hνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία έκανε έκκληση στις Παγκόσμιες δυνάμεις να σώσουν τον λαό της Συρίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ.

Μάλιστα, οι δύο χώρες μαζί με τη Βρετανία κάνουν λόγο για επικείμενη επίθεση των στρατευμάτων του Ασάντ στην πόλη Χομς, που αποτελεί το προπύργιο των εξεγερμένων.

Στη Δαμασκό, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι προβαίνει σε οποιαδήποτε καταστολή, ενώ κατηγόρησε τους αντιπάλους της ότι πήραν τα όπλα και προειδοποίησε τους υποστηρικτές των εξεγερμένων στη Δύση πως η Συρία μπορεί να στηρίζεται στη Ρωσία, στην Κίνα και σε άλλες χώρες προκειμένου να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις υποθέσεις της.

Χθες πάντως σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις καταστολής σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του τόνισε: «Η Γαλλία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για τις πληροφορίες σχετικά με μια μαζική στρατιωτική επιχείρηση που ετοιμάζεται από τις συριακές αρχές ασφαλείας εναντίον της πόλης Χομς. Η Γαλλία προειδοποιεί τη συριακή κυβέρνηση και θα καταστήσει τις συριακές αρχές υπεύθυνες για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του πληθυσμού. Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να σώσει το συριακό λαό».

Από την πλευρά της η Συρία τονίζει πως δεν υπάρχει πολιτική καταστολής στη χώρα. «Οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους πολίτες και να διατηρήσουν το νόμο και την τάξη που παραβιάζεται από εκείνους οι οποίοι φέρουν όπλα κατά του κράτους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντέσι.