ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας - «δολοφόνος» απειλεί την Ευρώπη: Τρεις νεκροί ήδη στη Γαλλία

Καύσωνας - «δολοφόνος» απειλεί την Ευρώπη: Τρεις νεκροί ήδη στη Γαλλία
ASSOCIATED PRESS

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αναμένονται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης έως το τέλος της εβδομάδας.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία καθώς ο καύσωνας, τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως «κόλαση», σαρώνει την Ευρώπη με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό το κύμα καύσωνα, συνδέεται ήδη με τους θανάτους τριών λουόμενων στις παραλίες της Γαλλίας, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα.

Το γαλλικό LCI ανέφερε ότι τρεις κολυμβητές έχασαν τη ζωή τους, σε διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν στις νότιες παραλίες της χώρας.

Ένας 70χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε ήρεμα νερά και πιστεύεται ότι υπήρξε θύμα ενός «θερμικού» σοκ μόλις ήρθε σε επαφή με το νερό.

Δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες. Μια 62χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε παραλία κοντά στο Μονπελιέ κι ένας 75χρονος άνδρας σε μια κοντινή παραλία.

Στη Γαλλία, χθες το απόγευμα τα θερμόμετρα έδειξαν 36 βαθμούς Kελσίου, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 από σήμερα Τετάρτη, με την κορύφωση των φαινομένων να αναμένεται το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

«Είμαι ηλικιωμένη, επομένως θα μείνω στο σπίτι» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μιρέιγ Σολέρ, μια 80χρονη από τη Μασσαλία. «Πίνω πολλά υγρά, ενυδατώνομαι. Όμως, είναι ανησυχητικές αυτές οι θερμοκρασίες, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».

«Τα κύματα ζέστης είναι σήμα κατατεθέν της υπερθέρμανσης του πλανήτη» επισημαίνει ο Ζαν Ζουζέλ, πρώην πρόεδρος του Giec (ειδικοί επί του κλίματος στον ΟΗΕ) και «ξεκάθαρα η πρόγνωση είναι ότι θα γίνουν πιο πρώιμα, πιο έντονα, πιο συχνά».

Εξάλλου, το ειδικό ινστιτούτο κλιματολογίας του Πότσνταμ υπογραμμίζει ότι τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη από το 1500 καταγράφηκαν όλα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα: το 2018, το 2010, το 2003, το 2016 και το 2002.

Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, τα τελευταία 30 χρόνια καταγράφηκαν διπλάσια σε αριθμό κύματα ζέστης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και η συχνότητά τους αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, τονίζει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Την ώρα που στη χώρα παραμένουν νωπές οι μνήμες του καύσωνα του 2003, με τους 15.000 νεκρούς, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει ότι «όλη η κυβέρνηση» έχει κινητοποιηθεί.

Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα μεταδίδουν μηνύματα επαγρύπνησης προς τους πολίτες, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους δρόμους έχουν κρεμαστεί αφίσες με τις οποίες οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να μην εφησυχάζει.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ανέλθουν την Παρασκευή στους 45 βαθμούς κελσίου στη Τζιρόνα (Καταλονία) ή τους 44 το Σάββατο και την Κυριακή στη Σαραγόσα (Αραγωνία).

«Η κόλαση καταφθάνει» προειδοποίησε στον λογαριασμό της στο Twitter η παρουσιάστρια του καιρού στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE Σίλβια Λαπλάνα, ενώ παρουσίαζε έναν χάρτη σχεδόν κατακόκκινο από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για σήμερα Τετάρτη, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε περιφέρειες στον ισπανικό βορρά. Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή σε 10 επαρχίες στην κεντρική και βορειοανατολική Ισπανία.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για θερμοκρασίες στους 39 βαθμούς Kελσίου στο Βρανδεμβούργο, στα περίχωρα του Βερολίνου, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 1000 στρέμματα γης από τη Δευτέρα.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, όμως επί του παρόντος, δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αποκλείσουμε δρόμους ή να απομακρύνουμε κατοίκους» επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.

Αναβλήθηκαν για την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας του καύσωνα που σαρώνει τη Γαλλία, οι εξετάσεις για το απολυτήριο Γυμνασίου, έπειτα από απόφαση που έλαβε σήμερα το υπουργείο Παιδείας της χώρας.

Οι εξετάσεις είχαν προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στο ζενίθ του κύματος καύσωνα με την αίσθηση της θερμοκρασίας να προβλέπεται στους 45-47 βαθμούς κελσίου, σε πολλές περιοχές, όπως στο Παρίσι, επισήμανε ο υπουργός Ζαν Μισέλ Μπλανκέ.

Οι μαθητές θα διαγωνιστούν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη «για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους» συμπλήρωσε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού κηρύχθηκε σε «πορτοκαλί» συναγερμό σήμερα το πρωί κι ενώ δεν έχουν σβήσει οι μνήμες από τον καύσωνα του 2003, που προκάλεσε τον θάνατο 15.000 ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Το συγκλονιστικό προσφυγικό δράμα: Πατέρας και κόρη νεκροί στην αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου

Οργή στις ΗΠΑ για Ερντογάν: Δεν τον έχουμε ανάγκη – Έχουμε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ

Σχετικές ειδήσεις