ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο τελευταίος κάτοικος του Τσέρνομπιλ - Η απίστευτη ιστορία του

Αυτός είναι ο τελευταίος κάτοικος του Τσέρνομπιλ - Η απίστευτη ιστορία του

Ως ο μοναδικός άνθρωπος που δεν εγκατέλειψε το Τσερνόμπιλ έχει καταγραφεί στην ιστορία ο Ivan Shamyanok.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν έχει επίσημα διευκρινιστεί αν συνεχίζει να βρίσκεται στη ζωή, ο 90χρονος (το 2016) Ρώσος είχε συγκλονίσει με την ιστορία του τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αυτά ο Ivan Shamyanok δεν εγκατέλειψε ποτέ το χωριό του, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, όπου στις 26 Απριλίου 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα της σύγχρονης ιστορίας.

Ο ίδιος αποφάσισε να παραμείνει στο σπίτι του στο χωριό Tulgovichi και δήλωνε τότε πως δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, ενώ τονίζει πως το μυστικό της μακροζωίας του κρύβεται στο ότι δεν εγκατέλειψε την πατρίδα του μετά την πυρηνική καταστροφή.

Την καλή κατάσταση της υγείας του επιβεβαίωσαν και οι γιατροί που τον εξέτασαν, οι οποίοι τον βρήκαν υγιέστατο.

Ο Shamyanok είπε πως στο χωριό ζούσε μαζί με την οικογένεια της αδελφής του, που κάποια στιγμή αποφάσισε να φύγει. «Και η αδελφή μου ζούσε εδώ με τον άνδρα της. Αποφάσισαν να φύγουν και πέθαναν από το άγχος. Εγώ δεν αγχώνομαι. Τραγουδώ, κάνω βόλτες και παίρνω τα πράγματα 'χαλαρά' όπως ζω», είπε χαρακτηριστικά.

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.

Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.

Σχετικές ειδήσεις