ΚΥΠΡΟΣ

Πιέσεις καταγγέλλει η Κύπρος

Πιέσεις καταγγέλλει η Κύπρος

Πιέσεις εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς από «διάφορους στα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα», κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού.

Αιτία των πιέσεων, υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, είναι το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις δεν καταγράφεται η επιθυμητή πρόοδος.

Δύο μέρες πριν τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Κυπριανού κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με το οποίο «δεν μπορεί να επανέλθουν συνταγές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, όπως είναι η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας».

Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι χρήσιμη η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, αν δεν προηγηθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και σε ζητήματα ουσιώδη.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συζητήσεις στη βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού, οι οποίες στηρίζονται σε συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.