ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δεν λυγίζει η κυπριακή οικονομία, τη στηρίζει ο τουρισμός

Κύπρος: Δεν λυγίζει η κυπριακή οικονομία, τη στηρίζει ο τουρισμός
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς ξενοδοχεία και εστιατόρια
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ο τουρισμός στηρίζει και πάλι τη χώρα και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη.

«Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρίμηνο του 2022 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,4% και ανήλθε στο 6%. Ως εκ τούτου, για το εξάμηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 6%. Ο ρυθμός αυτός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υψηλότερους μεταξύ των κρατών μελών και υψηλότερος κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες τόσο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε. που υπολογίζεται στο 3,9% και 4 % αντίστοιχα», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

«Η συνεχιζόμενη συνετή δημοσιονομική πολιτική και οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης, ταυτόχρονα με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι η απόδοση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξη της οικονομίας. «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της πολύ καλής απόδοσης του τουρισμού, ενισχύονται οι προσδοκίες για συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας και κατά το δεύτερο μισό του έτους προδιαγράφοντας ότι η κυπριακή οικονομία το 2022 θα επιταχυνθεί με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 5%», υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση, ενημέρωση και επικοινωνίες, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από το Υπουργείο

Οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που έδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών είναι πιο αισιόδοξες από τις εκτιμήσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν, για το 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται στο 3,2% από 2,3% που αναμενόταν στις εαρινές της προβλέψεις, ενώ για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη 2,1% από 3,5%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καλύτερο αναμένεται να είναι το 2022 για την κυπριακή οικονομία, ενώ το 2023 χειρότερο.

Το πραγματικό ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΚΟΕ, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2022 και κατά 2,8% το 2023. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, η πρόβλεψη για το 2022 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω (0,3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η πρόβλεψη για το 2023 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω (0,3 ποσοστιαίες μονάδες).

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ