ΚΥΠΡΟΣ

Ερντογάν: Αποφασισμένος για τη διχοτόμηση της Κύπρου - «Η μόνη επίλυση είναι αυτή»

Ερντογάν: Αποφασισμένος για τη διχοτόμηση της Κύπρου - «Η μόνη επίλυση είναι αυτή»

Παρά το καλό κλίμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, είναι σαφές ότι οι τουρκικές επεκτατικές πολιτικές δεν πρόκειται να κατευναστούν, με τον Ερντογάν να δηλώνει ξανά «αποφασισμένος» για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καθιστά σαφές ότι η μόνη λύση που βλέπει για την Κύπρο, είναι η οριστική διχοτόμηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος της εγγυήτριας χώρας, που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο. Η αναγνώριση της 'ΤΔΒΚ' ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη, υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τα ίδια τόνισε, δε, κι από το βήμα του ΟΗΕ.

Δείτε το βίντεο:

«Προβληματισμός για τα F-16»

Πάντως αυτό που απασχολεί διαρκώς τη γείτονα, είναι και το τι θα γίνει με το αίτημα προμήθειας μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, με τους Τούρκους να δηλώνουν έτοιμοι για έναν... νέο εκβιασμό.

Ο δημοσιογράφος της Hurriyet Χαντε Φιράτ ανέλυσε: «Η Άγκυρα ξεκάθαρα δήλωσε στον Τζέικ Σαλιβαν πως 'μας λέτε να πουμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας ΝΑΤΟ αυτό θα ενισχύσει τη θέση μας για τα F-16, όμως εμείς σας λέμε πρώτα να πείτε το ναι την πώληση των F-16 και μετά να εγκρίνουμε το ζήτημα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα αυτό θα οδηγηθεί σε μπλοκάρισμα».

Δείτε το βίντεο: