ΚΥΠΡΟΣ

340 εκατ. θα πληρώσει η ΚΔ σε συγγενή πεσόντα της τουρκικής εισβολής

340 εκατ. θα πληρώσει η ΚΔ σε συγγενή πεσόντα της τουρκικής εισβολής

Νομικές ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για μη έγκαιρη ενημέρωση των συγγενών του πεσόντα της τουρκικής εισβολής Χαράλαμπου Πάλμα, καταλόγισε το Επαρχιακό Δικαστήριο και επιδίκασε αποζημιώσεις στην οικογένεια Πάλμα, συνολικού ύψους 340.000 ευρώ. Στις αποζημιώσεις θα προστεθούν τόκοι από το 2001, όταν είχε καταχωρηθεί η αγωγή από τη σύζυγο και τις δύο κόρες του Πάλμα.

Μητέρα και κόρες ενήγαγαν την Κυπριακή Δημοκρατία για πράξεις και παραλείψεις της (δεδομένης ακόμα και της εμπόλεμης κατάστασης του 1974), που είχαν ως συνέπεια την παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του ανθρωπιστικού δικαίου και τα θεμελιώδη συνταγματικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια πνευματική ταλαιπωρία, ψυχική οδύνη και αγωνία, λόγω της 26χρονης αβεβαιότητας και αμφιβολίας που είχαν ως προς τον φερόμενο ως "αγνοούμενο" σύζυγο και πατέρα τους.

Το 1996 ανακοινώθηκε επίσημα στις τρεις γυναίκες ότι ο Χαράλαμπος Πάλμας ήταν ανάμεσα στους νεκρούς της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στην απόφασή του ο δικαστής τόνισε πως όλη η συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν τέτοιας έντασης που συνιστά για τις ενάγουσες απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης της ΕΣΔΑ.

Η εναγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία «λανθασμένα θεωρεί ότι ο χώρος στον οποίο βρέθηκε νεκρός (στις 17 Αυγούστου 1974) ο Χαράλαμπος Πάλμας (φυλάκιο Παλλούκια στον Άγιο Παύλο, σήμερα γραμμή αντιπαράταξης) δεν είναι κριτήριο απόδοσης ευθύνης», επισήμανε ο δικαστής και τόνισε ότι το γεγονός ότι το πτώμα του Χ. Πάλμα περισυλλέγη από στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς και θάφτηκε στις ελεύθερες περιοχές (κοιμητήριο Λακατάμιας) «είναι όχι μόνο κριτήριο απόδοσης ευθύνης, αλλά και τεκμήριο ευθύνης».

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ