ΚΥΠΡΟΣ

Νταβούτογλου: Νέες εξετάσεις περιμένουν τον Νίκο Αναστασιάδη

Νταβούτογλου: Νέες εξετάσεις περιμένουν τον Νίκο Αναστασιάδη

Καινούργιες εξετάσεις περιμένουν τον Νίκο Αναστασιάδη, κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου που υποστήριξε ότι για την μη λύση μέχρι τώρα στο Κυπριακό φταίει η «ε/κ διοίκηση» - όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – της οποίας, είπε, νέος Πρόεδρος ήταν υπέρ του ναι όταν η ε/κ πλευρά είπε όχι στο σχέδιο Ανάν το 2004.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας σε σεμινάριο τις πολιτικής ακαδημίας του ΑΚΡ στην επαρχία της Άγκυρας, ο κ. Νταβούτογλου ρωτήθηκε για τις εκλογές στην Κύπρου και το Κυπριακό για να υποστηρίζει ότι ο λόγος που δεν υπάρχει ειρήνη μέχρι τώρα στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, αλλά η ε/κ πλευρά που είπε όχι το 2004.

Τον Αναστασιάδη, που είπε ναι εκείνη την περίοδο, τον περιμένουν νέες εξετάσεις, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «εάν συνεχίσει εκείνη τη στάση και να βγάλει τα εμπόδια από την πορεία της ειρήνης, σίγουρα θα βρει ανταπόκριση».

Αυτός που επιβράδυνε τις συνομιλίες τα τελευταία 4 χρόνια που άρχισαν οι συνομιλίες επί Χριστόφια, πρόσθεσε, ήταν η ε/κ πλευρά, εκφράζοντας την πεποίθηση της Τουρκίας για την επίτευξη ειρήνης που να βασίζεται στα ίσα δικαιώματα και στη διζωνικότητα, αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να το πιστεύει αυτό και η απέναντι πλευρά. Εάν επιδειχθεί μια στάση προς αυτή την κατεύθυνση από την διοίκηση Αναστασιάδη, συνέχισε, τότε θα καταγραφεί επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι την Τουρκία στηρίζει ανοικτά η Βρετανία, όχι η Γερμανία και η Τουρκία, ενώ υπάρχει και μια ομάδα ``Turkey Focus`` που έχει δημιουργηθεί από χώρες όπως η Ισπανία, η Σουηδία και η Ιταλία για την στήριξη της υποψηφιότητας της Τουρκίας.

Με αυτές τις χώρες, συνέχισε, συνεργάζονται στενά ενώ προσπαθούν να παρέμβουν και προς την Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά να καταστήσουν πιο ενεργές για την υποψηφιότητα της Τουρκίας τις χώρες που βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο πιο ζεστά. «Εντέλει δεν γράφτηκε η μοίρα της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία και από δω και πέρα δεν μπορεί να γραφτεί. Οι αποφάσεις και τα βήματα που θα κάνει η ΕΕ θα επηρεάσουν περισσότερο από το δικό μας μέλλον, με θετικό τρόπο το μέλλον της ΕΕ».

Εκανε τέλος αναφορά στο ότι η Τουρκία συμμετέχει στην ομάδα των D-8 (οι 8 μεγαλύτερες χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό) που ιδρύθηκε το 1997 και υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια για ανασυγκρότησή της, χαρακτηρίζοντας την ομάδα αυτή ένα πολύ σημαντικό φόρουμ.

ΠΗΓΗ icyprus